Rasele de câini pentru care trebuie să-ți faci asigurare. Riscuri de amenzi consistente dacă nu respecți legea
Pentru ce rase de câini este obligatorie asigurarea? Stăpânii care nu respectă reglementările legale riscă sancțiuni severe. Deși pentru mulți stăpâni, câinii sunt considerați membri ai familiei, priviți aproape ca niște copii, din punct de vedere legal lucrurile stau diferit.
Există anumite rase de câini pentru care este obligatorie încheierea unei asigurări, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi semnificative.
Puțini știu că dacă deții un Pitt Bull, Boerboel sau Bandog, legea te obligă să închei o poliță de răspundere civilă pentru daunele provocate de acești câini. Deși costurile nu sunt neglijabile, nerespectarea acestei obligații poate duce la amenzi între 500 și 1.500 de lei din partea autorităților.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, câinii din aceste rase, inclusiv metișii lor, sunt considerați câini de luptă și atac. Având în vedere trăsăturile lor fizice, dimensiunile și puterea mușcăturii, aceștia pot provoca pagube semnificative, motiv pentru care polița de răspundere civilă devine o necesitate esențială.
„Pentru o acoperire de 50.000 de euro, conform condițiilor pe care le puteți urmări mai jos, prima anuală, adică prețul asigurării, este de aproximativ 970 de euro.
Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro, cât o asigurare de locuință în București, sau jumătate din costul unui RCA mediu”, se arată într-un calcul realizat de studiifinanciare.ro.
Legea include și alte rase de câini periculoși care nu necesită asigurare civilă, cum ar fi Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii acestora.

Specialiștii consideră că stăpânii din aceste rase nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ea
Deși polița de asigurare poate acoperi daunele, specialiștii consideră că stăpânii de câini din aceste rase nu trebuie să se bazeze exclusiv pe ea.
„Au fost creați genetic pentru alte scopuri- luptă și atac. Educația este cea care face diferența, este cea mai bună poliță de asigurare și este valabilă nu un an, ci toată viața.
Educat, câinele va fi un companion minunat pentru familie. Needucat, poate deveni o corvoadă, chiar dacă e de talie mică”, explică Tudor Ionescu, specialist în politici de protecție a animalelor.
De asemenea, persoanele care doresc să dețină un câine considerat periculos trebuie să fie majore și să nu fi fost condamnate anterior pentru infracțiuni contra persoanei. Aceștia trebuie să depună la poliție o copie a adeverinței emise de Asociația Chinologică Română (ACH), care să includă numărul microcipului, dovezile vaccinărilor și sterilizării câinelui.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Chinologice Române, Lucian Băgia, susține necesitatea unei polițe de asigurare pentru rasele de câini periculoși, amintind incidentul de la Lacul Morii, unde o femeie a fost atacată de câini.
„În opinia mea, cum ne facem asigurare pentru mașină și pentru casă, pentru malpraxis, ar trebui să ne facem pentru toți câinii de gabarit mare, ca proprietari responsabili. Mai ales dacă e vorba despre animale de peste 20 de kilograme și 40 de centimetri la greabăn.
Avem foarte multe exemple, inclusiv la incidentul de pe Lacul Morii. N-au fost câini de luptă și atac, ci rasă comună și metiși, care s-au sălbăticit. Și ei pot fi periculoși, nu trebuie să fie Pit Bull sau Rotweiller, periculos înseamnă câine care are posibilitatea să facă rău altui om sau animal”, a explicat Băgia, a explicat Lucian Băgia, citat de petscats.ro.