Avertisment pentru românii care pleacă în vacanțe. Bacșișul este un obicei bine împământenit, având o îndelungată tradiție, dar care pare să-și schimbe regulile în întreaga lume. De aceea, ce este considerat un semn de apreciere și de generozitate în unele țări, poate ofensa sensibilitățile culturale ale altora.
Prin urmare, când plecați în vacanță, e bine să știți anumite reguli privind lăsarea bacșișului, fie că este vorba de un restaurant, fie de hotel. Majoritatea țărilor rămân tributare acestui obicei, în vreme ce altele au decis să schimbe puțin formula acordării acestei recompense financiare.
Acest site oferă un ghid privind cultura bacșișului în Europa.
Restaurante și baruri din Europa
La restaurantele din Europa, bacșișurile sunt adesea înțelese greșit de vizitatorii non-europeni. Turiștii americani aplică frecvent propria cultură a bacșișului chiar și în locuri în care nu ar trebui.
În SUA, bacșișul este o practică obișnuită (aproape obligatorie), în condițiile in care chelnerii își completează salariul lunar cu banii lăsați de clienți.
Multe țări din UE au deja legi privind acceptarea și standardizarea bacșișului.
Taxă de serviciu la nota de plată, de obicei între 5% și 10 %
În general, majoritatea țărilor europene, inclusiv Franța, Germania, Spania, Cehia, Ungaria, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit, adaugă o taxă de serviciu la o notă de plată, de obicei între 5% și 10 % (în numerar, în moneda locală), cu excepția cazului în care serviciul sau mâncarea au fost nesatisfăcătoare.
Anumite alte țări, inclusiv Italia, Austria și Rusia, nu adaugă o taxă de serviciu sau nu există bacșiș, dar se poate rotunji nota de plată, deoarece salariile în industria ospitalității sunt mai mici.
Ce este „coperto”
Dacă mănânci într-un restaurant din Italia, este posibil să descoperi cuvântul ”coperto”.
Această taxă poate varia în funcție de regiune, de tipul de restaurant și chiar de orașul în care vă aflați. În unele locuri, „coperto” poate fi de până la unu sau doi euro de persoană, în timp ce în zonele cu turism excesiv, sau unități de lux, ar putea fi de până la cinci euro sau mai mult. Ar fi bine să verificați meniul înainte de a comanda, deoarece multe restaurante afișează acolo taxa respectivă per persoană.
În schimb, veți observa că la restaurantele din Scandinavia și Islanda bacșișurile nu există și sunt de obicei acoperite în nota de plată.
Bacșișul în pub-urile londoneze (și din restul Regatului Unit) este o problemă pentru turiști. De obicei, este inclus în nota de plată.
Bacșiș pentru personalului hotelului
În Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Germania, Cehia și Ungaria, dacă simțiți că vreți să lăsați bacșiș celui care vă cară bagajele, suma de 1 până la 2 EUR per bagaj și aproximativ 2 până la 5 EUR personalului care face curat în cameră reprezintă regula.
Sumele pot fi mai mici în țările din Balcani și din Europa de Est.
În Rusia, personalul hotelurilor este obișnuit cu bacșișuri mai mari, de exemplu între 200 și 250 ruble pentru cei care cară bagajele.
În Scandinavia și Islanda, personalul hotelier nu se așteaptă la bacșiș, deoarece taxele pentru servicii sunt deja incluse în salariu. Același lucru este valabil și pentru Elveția.
Bacșiș pentru ghizi turistici și șoferi
Ghizii turistici și șoferii din aproape toate țările Europei primesc bacșiș. În țările din Europa Centrală și de Est și Italia, bacșișul este de aproximativ 10% până la 20% pe zi pentru ghid.
În majoritatea țărilor din Europa de Vest, inclusiv Franța, Germania, Spania și Regatul Unit, un bacșiș pentru un ghid este de aproximativ 25 EUR până la 40 EUR (sau echivalentul în moneda locală) și 10 EUR – 15 EUR pentru un șofer. Ghizii și șoferii ruși se pot aștepta la ceva mai mult, adică un bacșiș între 2000 și 3000 de ruble.