Taxa care crește de 5 ori de la 1 ianuarie 2024! Este vorba despre o „taxă pe paragină”, care îi vizează pe proprietarii imobilelor neîngrijite. Aceasta se majorează cu 500% în mai multe localităţi din ţară, de la 1 ianuarie 2024.
Schimbarea a venit în urma unui amendament USR, care vizează și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice.
Taxa care crește de 5 ori de la 1 ianuarie 2024!
Există destule astfel de exemple în Caransebeș, mai ales în zona centrală. Persoana se ocupă de problemă din partea Primăriei Caransebeș, Florin Bogdea, a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului.
„Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate. Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin.”
Proprietarii a zeci de imobile din Caracal vor plăti între 300% și 500% impozit pe clădiri în acest an. Potrivit amendamentului, schimbarea vine deoarece lasă imobilele să se degradeze. Printre proprietari sunt societăți mari sau nume cunoscute.
„Hotărârea de a supraimpozita proprietarii care lasă imobilele să se degradeze este aplicată pentru prima dată în municipiul Caracal”, spune primarul Ion Doldurea.
Totuși, nu vine fără avertisment. Din contră, spune primarul, primele notificări au fost făcute către proprietari în cursul anului 2021, continuând și în 2022.
O comisie a inventariat fiecare imobil vizat în parte
O comisie a inventariat fiecare imobil vizat în parte, deoarece majoritatea proprietarilor nu au luat în serios avertismentul. Într-o ședință de consiliu local de la sfârșitul anului trecut aleșii locali au fost de acord cu supraimpozitarea, în cazul a 24 imobile.
„Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este. E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea.
Majoritatea proprietarilor vor plăti pentru 2023, o sumă de cinci ori mai mare decât cea datorată în mod obișnuit. Totuși, măsura nu se mai aplică în anul următor dacă proprietarul implementează măsuri.
Reprezentanții primăriei spun că justificări precum „nu avem bani, o renovare a unui asemenea imobil costă foarte mult” nu mai sunt valabile.
„Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt (n. red. dacă nu au puterea financiară să le repare). De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a adăugat primarul.
Pentru fiecare imobil pentru care s-a decis supraimpozitarea s-a aprobat o hotărâre de consiliu local, în cuprinsul hotărârii regăsindu-se inclusiv fotografia imobilului respectiv.
Printre proprietari se află următorii:
- Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare SNIF (cu un imobil de pe strada 1 Decembrie 1918);
- Fabrica de vagoane Astra Rail Industries Arad (cu un imobil pe aceeași stradă);
- Afaceristul Remus Rădoi, cunoscut drept „Codiță”, care va plăti impozit de cinci ori mai mare pentru două clădiri de pe strada Plevnei (nr. 2 și nr. 6);
- Distribuție Energie Oltenia și Servicii Energetice Oltenia, care împart o clădire tot pe strada 1 decembrie 1918;
- Agro Chirea (firma familiei primarului comunei oltene Rusănești), care are un imobil în Piața Victoriei din Caracal etc.