Taxă pentru cei care vând mai multe apartamente sau mașini
Taxă obligatorie pentru aceşti români. Costuri suplimentare pentru cei care au mai multe mașini sau locuințe și vor să vândă mai mult de una într-un singur an.
Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a detaliat modificările legislative care impun costuri suplimentare în acest context.
Expertul contabil a explicat că în situația în care o persoană fizică vinde mai mult de un imobil sau un autoturism pe an și suma totală a vânzărilor depășește 300.000 de lei, trebuie să se înregistreze imediat ca entitate comercială în ceea ce privește TVA.
El a adăugat că orice tranzacție care depășește o vânzare pe an este considerată a fi una continuă, nu ocazională.
”În situația în care avem de-a face cu o persoană fizică ce vinde un imobil sau un autoturism, dacă vinzi mai mult de unul pe an, și dacă depășești 300.000 de lei vânzarea, ești obligat ca imediat cu al doilea să te înregistrezi într-o formă de organizare, într-o entitate comercială. Asta în ceea ce privește TVA.
La impozitare, orice depășește o tranzacție pe an este considerată a nu fi o tranzacție ocazională, ci una continuă”, a declarat Cosmin Dumitrașcu.
În cazul în care cineva intenționează să vândă a doua casă sau a doua mașină în decursul unui an calendaristic, va trebui să se înregistreze ca plătitor de TVA.
Nu trebuie depășită suma de 300.000 de lei
Conform expertului contabil, factorul important este suma care depășește plafonul stabilit de ANAF, de 300.000 de lei.
Contabilul a transmis că cei care vând imobile în mod personal și depășesc suma de 300.000 de lei, trebuie să se prezinte la Administrația Finanțelor Publice la care sunt înregistrați cu CNP-ul.
Ei trebuie să facă acest lucru pentru a se înregistra în scopuri de TVA. Potrivit lui, cei care vând trebuie să facă acest lucru din cauză că depășesc plafonul de 300.000 de lei.
”Mai mult decât atât, cei care vând pe persoană fizică imobile, dacă tu ai cumpărat un imobil pe care îl vinzi mai departe, în situația în care treci și la al doilea imobil pe care vrei să îl vinzi și depășești 300.000 de lei, trebuie să mergi la Administrația Finanțelor Publice la care ești arondat cu CNP-ul și să te înregistrezi în scopuri de TVA.
De ce? Pentru că ai depășit 300.000 de lei”, a transmis contabilul
Momentan, anul acesta, oficialii au anunțat că nu au de gând să majoreze taxele. FMI, totuși, a spus că trebuie ca populația să fie supusă la noi taxe și impozite.
Marcel Ciolacu declara că oficialii nu se vor abate de la traiectoria setată pentru aderarea la OCDE.
”Nu mărim taxele! Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR!
Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică!”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul unui discurs ținut la AmCham CEO Business Forum.
Totuși, ministrul Marcel Boloș spune că ar putea fi introduse noi taxe și impozite la începutul anului viitor.