Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat în final dreptate unei microfirme din Cluj care a atacat două hotărâri de guvern care o obligau să plătească taxa indiferent dacă avea sau nu radio şi TV. Prevederea se aplică pentru toate microîntreprinderile. În plus, sunt pe rol procese prin care se cere anularea taxei şi pentru celelalte categorii de firme.

Societăţile comerciale înregistrate ca microîntreprinderi nu mai sunt obligate să achite taxa pentru serviciile publice de radio şi televiziune, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Cassaţie şi Justiţie publicată în Monitorul Oficial nr 691 din 14 octombrie.

Înalta Curte a întors de fapt o decizie pronunţată de o instanţă inferioară, Curtea de Apel din Cluj. Totul a început anul trecut, când o firmă din Cluj, Kart Construct SRL a solicitat instanţei sus-amintite “anularea revederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, precum şi a prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune”. 

Ce spun articolele atacate?

Articolul 3, alin 1 din HG 977 arată că „Persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2003, cu modificările ulterioare, au obligaţia să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune”. Prevederea similară din cealaltă HG se referă, în aceeaşi termeni, la „serviciul public de televiziune”.

De ce să plătesc dacă n-am TV sau radio?

Firma a arătat că „prevederile a căror nelegalitate a fost invocată cuprind obligaţia microîntreprinderilor cu sediul în România de a plăti pentru sediul social o taxă lunară privind serviciul public de radiodifuziune şi televiziune, indiferent dacă sunt sau nu beneficiare ale acestor servicii”.

Aşadar, a apreciat reclamanta, „obligaţia în speţă incumbă inclusiv societăţilor comerciale care nu deţin la sediu aparate sau echipamente care să permită accesarea acestor servicii şi, chiar mai mult decât atât, chiar şi societăţilor care nu desfăşoară activitate, aspect ce este nu numai ilegal, ci şi imoral, o atare obligaţie constituindu-se ca un impozit mascat în favoarea unei autorităţi care nu are niciun fel de atribuţie de serviciu social”.

Curtea de Apel a respins cererea, Înalta Curte a întors decizia

Curtea de Apel a respins, în toamna anului trecut, acţiunea SRL-ului clujean, dar firma a făcut recurs la Înalta Curte, care a întors decizia instanţei clujene. Înalta Curte „casează sentinţa atacată şi admite acţiunea formulată de reclamanta Societatea Comercială Kart Construct SRL. Cluj-Napoca, în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României şi intervenienta Societatea Română de Radiodifuziune, în sensul că anulează art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 977/2003 şi art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 978/2003. Decizie este irevocabilă.

„Hotărârea Înaltei Curţi valoarează ca lege modificatoare. Este mai puternică din punct de vedere juridic (decât cele două ordonanţe, n.r.) şi se comportă ca un nou act normativ”, ne-a declarat avocatul Radu Gabriel Revnic, de la casa de avocatură Revnic şi Asociaţii, care a asistat SRL-ul din Cluj în proces. „Am obţinut dreptul de a nu se mai institui taxa ca o obligaţie care nu ţine de un beneficiu sau ne-beneficiu”, mai spune avocatul. Potrivit acestuia, vor trebui publicate acum norme metodologice pentru ca se va institui „o procvedură prin care să declari că nu ai radio sau TV”.

Întârziere suspectă

Deşi Înalta Curte a pronunţat decizia încă din data de 9 aprilie, ea a fost publicată în Monitorul Oficcial abia acum două zile. Amănuntul este important, dat fiind că o hotărâre are putere de lege abia în momentul publicării deci, timp de câteva luni, firmele au plătit taxa deşi puteau să n-o plătească. „Ne-am luptat să se publice hotărârea. Am aflat că, la Înalta Curte, că în dreptul numărului hotărârii era scris cu creionul „a nu se trimite la publicat”. După ce am anunţat că vom organiza o conferinţă de presă, am aflat că adnotarea a dispărut din condica ÎCCJ”, mai spune avocatul Revnic.

Se pregăteşte terenul şi pentru celelalte firme

Potrivit caclulelor avocatului, Televiziunea şi Radioul public pierd cam 18 milioane de lei pe an prin această decizie, dat fiind că taxa este de 50 de lei pe lună iar decizia ÎCCJ vizează circa 30.000 de firme. Mai mult, avocatul spune că este posibil să obţină o anulare a taxei şi pentru celelalte tipuri de firme din România. „Avem deja două cauze pe rol, cu două firme care nu sunt microîntreprinderi. Suntem pe punctul de a obţine şi pentru ele aceeaşi hotărâre, pentru că nu ar fi logic să-şi infirme Înalta Curte o hotărâre”.

UPDATE
Ce a înţeles Guvernul: se elimină doar taxa radio, doar pentru firmele suspendate

Microîntreprinderile care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în luna aprilie, că firmele suspendate nu trebuie să mai plătească taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, potrivit Mediafax.

Actul normativ a fost aprobat în şedinţa din 9 septembrie. Conform acestuia, persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, au obligaţia să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, cu excepţia celor care şi-au suspendat activitatea.

Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligaţia de a depune la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune o cerere însoţită de certificatul constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din care rezultă suspendarea activităţii.

Ministerul Justiţiei atenţionează Guvernul: Anulaţi şi taxa TV!

Într-un document semnat de ministrul Justiţiei şi obţinut de Mediafax, Guvernul este însă atenţionat că instanţa a anulat obligaţia plăţii atât pentru taxa radio, cât şi pentru serviciul public de televiziune şi se recomandă extinderea excepţiei şi pentru taxa TV.

„Pentru respectarea întocmai a hotărârii instanţei de contencios administrativ şi pentru asigurarea unei coerenţe legislative în materia încasării taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv de televiziune, propunem ca proiectul să vizeze şi modificarea corespunzătoare a articolului 3 din HG 978/2003”, (privind taxa pentru televiziunea publică, n.r.), se arată în documentul semnat de ministrul Justiţiei şi anexat hotărârii de guvern.

DETALII:
Citeşte aici Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.