Taxa specială pentru iluminatul public în Focșani

Începând cu 1 ianuarie 2025, municipiul Focșani a introdus o taxă specială pentru iluminatul public, măsură care a stârnit dezbateri și nemulțumiri în rândul locuitorilor.

Introducerea acestei taxe nu a fost însoțită de o dezbatere oficială publică organizată de autoritățile locale, ceea ce a alimentat controversele legate de transparența procesului decizional.

strada noaptea
SURSA FOTO: Dreamstime

Se cer clarificări la modul în care a fost impusă taxa

În contextul acestor nemulțumiri, săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Focșani, a fost discutată plângerea prealabilă depusă de o focșăneancă, care a solicitat clarificări referitoare la modul în care a fost impusă taxa.

Autoritățile locale urmează să răspundă acestei plângeri în termenul legal stabilit.

Însă, până la finalizarea procedurii administrative, un alt cetățean din Focșani a decis să acționeze în instanță, contestând în instanța de contencios administrativ taxa impusă.

Acesta cere anularea taxei, având în vedere modul în care a fost calculată și faptul că aceasta include prevederi care nu sunt reglementate în Codul Fiscal.

bani, lei, cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Care este explicația primăriei Focșani?

Primăria Focșani a declarat că taxa introdusă are scopul de a asigura mentenanța rețelei de iluminat public din municipiu, iar suma percepută nu este considerată una semnificativă, având în vedere că fiecare locuitor va plăti doar 0,25 de lei pe zi în plus.

Autoritățile subliniază că banii vor fi folosiți exclusiv pentru întreținerea sistemului de iluminat public.

În data de 11 februarie 2025, instanța va judeca cererea de suspendare a taxei, iar o eventuală decizie favorabilă contestatarilor ar putea duce la suspendarea încasării acesteia până la soluționarea definitivă a cazului.

Taxe mai mari peste tot în România

Sibiu se alătură orașelor din România unde taxele sunt majorate. Consiliul Local al Municipiului Sibiu a introdus un proiect de hotărâre ce prevede o creștere de 40,71% a taxei de salubrizare.

Autoritățile locale au explicat că majorarea taxei este o măsură necesară pentru a compensa deficitul în colectarea taxelor pentru salubrizare. Acest dezechilibru financiar impune ajustarea tarifelor, pentru a acoperi costurile serviciilor și a asigura sustenabilitatea acestora pe termen lung.

Pentru abonamentul ECO, tariful a fost ajustat astfel: pentru o persoană, de la 12 lei la 17 lei, iar pentru două persoane, de la 24 lei la 34 lei.