Turiștii care vizitează Veneția vor trebui să achiziţioneze acest bilet pentru a intra în oraşul vechi între orele 08:30 şi 16:00, ora locală. Taxa se aplică timp de 29 de zile în total pe o perioadă cuprinsă între 25 aprilie şi 14 iulie, sezonul turistic de vârf.

Turiștii care vizitează Veneția vor plăti o nouă taxă

Chiar și așa, sunt prevăzute numeroase scutiri. Acestea îi vizează în special pe copiii cu vârsta sub 14 ani, studenţi sau membrii ai forţelor de ordine.

Conform AFP, programul a fost aprobat anul trecut. Acesta nu prevede nicio limită a numărului de vizitatori.

Acest proiect are ca obiectiv principal descurajarea vizitatorilor de o zi care contribuie la aglomerarea oraşului.

Orașul este renumit în întreaga lume

Amintim că orașul este renumit în întreaga lume pentru operele de artă, podurile şi canalele sale şi care face parte din 1987 din patrimoniul mondial al UNESCO.

„Veneţia este primul oraş din lume care aplică acest sistem, care va putea servi drept exemplu pentru alte oraşe fragile (…) care trebuie protejate”, a declarat primarul Luigi Brugnaro, în noiembrie, când municipalitatea a făcut publice datele de aplicare a acestei taxe.

De asemenea, Luigi Brugnaro a explicat că „nu este o revoluţie, ci primul pas al unui sistem care reglementează accesul vizitatorilor în ziua respectivă”. Potrivit edilului, obiectul principal vizează „calitatea vieţii în oraş”.

Veneția a anunțat la sfârșitul lunii decembrie și noi reglementări privind mărimea grupurilor de turiști, menite să reducă aglomerația și să îmbunătățească viața localnicilor.

Această măsură suplimentară urmează să intre în vigoare din luna iunie. Utilizarea difuzoarelor va fi interzisă, deoarece acestea creează „confuzie”, potrivit primăriei.

Experţii UNESCO au lansat un avertisment

La mijlocul lunii septembrie, oraşul Veneţia nu a fost inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în pericol.

Totuși, experţii UNESCO au recomandat la sfârşitul lunii iulie clasificarea „în pericol” a Veneţiei. Potrivit specialiștilor, orașul ar fi ameninţat de prea mult turism.

Aceștia au susținut și că autoritățile italiene au luat măsuri „insuficiente” pentru a lupta împotriva deteriorării acestui sit.

Aproximativ 3,2 milioane de turişti au petrecut noaptea în centrul istoric al Veneţiei în 2022, potrivit datelor oficiale.

Totuși, cifra care nu include miile de vizitatori care merg acolo doar pentru o zi.