Taxa UE pentru companiile din energie va avea un impact uriaș. OMV critică propunerea

În cursul zilei de joi, Alfred Stern, directorul general al OMV, a declarat că taxa propusă de Uniunea Europeană cu privire la profiturile excepţionale realizate de companiile din energie ar putea avea un impact uriaş asupra companiei.

De asemenea, el a mai criticat și faptul că la baza propunerii se numără profiturile din ultimii trei ani, perioadă care nu a fost una normală.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care, în urmă cu o zi, Comisia Europeană a propus o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Mai precis, companiile din acest domeniu vor trebui să plătească o contribuție de 33% din profiturile pentru anul curent care depășesc o creștere de 20% față de profiturile medii din ultimii trei ani.

„Vom urmări cu atenţie acest lucru deoarece poate avea un impact masiv”, a spus directorul general al OMV.

Ultimii trei ani nu ar trebui să stea la baza calculului

În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, directorul general al OMV a mai spus că nu ar trebui ca ultimii trei ani să stea la baza acestui calcul deoarece această perioadă a fost marcată de pandemia de coronavirus, moment în care petrolul a avut un moment în care a fost mai mic de 25 de dolari per baril. De asemenea, și gazele au înregistrat o scădere, acestea fiind de sub 10 euro pentru un Megawatt oră.

„În această perioadă, au fost multe companii de petrol şi gaze care au întâmpinat dificultăţi semnificative”, a adăugat CEO-ul de la OMV, scrie Reuters.

Impozitul UE pe veniturile excepționale din energie oferă miniștrilor britanici un punct de referință pentru discuțiile lor

Marea mișcare a Uniunii Europene privind profiturile excedentare ale companiilor energetice a venit cu o cifră mare: 140 de miliarde de euro (121 de miliarde de lire sterline) care vor fi colectate printr-o taxă pe profit, cea mai mare parte provenind de la producătorii care sunt beneficiarii accidentali ai prețurilor ridicate la gaze. Face oare de rușine eforturile Regatului Unit?

Ei bine, până la un punct. UE a fost cu siguranță mai îndrăzneață în ceea ce privește impunerea taxei asupra producătorilor de energie electrică, care va fi obligatorie: un plafon de venituri va fi stabilit la 180 de euro pe megawatt/oră, iar surplusul va reveni statelor membre. Presupunând că propunerea va fi adoptată, nu va exista nicio marjă de manevră.

Însă dezavantajul evident este că UE nu și-a conceput măsurile în funcție de fiecare combustibil în parte. Un plafon de 180 de euro afectează centralele pe cărbune, ale căror costuri de producție au crescut și ele, dar este încă extrem de generos față de centralele nucleare și de parcurile eoliene, ale căror costuri sunt fixe și substanțial mai mici. Statele membre pot stabili praguri mai mici, dacă doresc, dar acest lucru este pentru viitor.

Nu uitați că abordarea Marii Britanii, care nu se bazează pe impozitul pe profit, este aceea de a negocia cu producătorii de energie nucleară, eoliană, solară și din biomasă pentru a asigura rapid prețuri mai mici la energia angro – deși există riscul, așa cum mulți au subliniat, de a renunța la prea multă valoare viitoare prin intermediul unor noi contracte pentru diferență.

„Dacă aș sta la Whitehall și m-aș pregăti să negociez cu companiile britanice, aș fi mulțumit că UE a făcut-o”, spune analistul independent în domeniul energiei Peter Atherton. „Dar aș fi îngrijorat de faptul că au stabilit un plafon atât de ridicat și nu l-au conceput în funcție de fiecare combustibil în parte”.

Cu alte cuvinte, există acum o cifră de referință pentru Marea Britanie. Dar există încă posibilitatea de a crea un pachet mai bine pus la punct, care să aplice prețuri diferite pentru diferite forme de producție locală. Nu suntem mult mai departe: Miniștrii britanici trebuie să fie în continuare agresivi – și transparenți – în negocierea lor, scrie The Guardian.