Comisia Europeană reia în acest an discuțiile pe taxarea inversă a cerealelor

Reprezentaţii Ministerului Agriculturii vor relua în acest an discuţiile cu Comisia Europeană pentru introducerea taxării inverse în sectoarele de legume-fructe şi carne, în vederea reducerii evaziunii fiscale, care se ridică anual la sute de milioane de euro

 

 

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a anunțat că a reluat discuția cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe tema evaziunii fiscale din agricultură.

"La Comisie se înţelege greu acest tip de măsură pentru că nu ştiu că evazioniştii apar pe parcusul lanţului, aduc marfa, îşi însuşesc TVA şi apoi firma se desfiinţează", a spus Tabără. În legumicultură, şeful MADR intenţionează să favorizeze producţia internă prin creşterea suprafeţelor cultivate în spaţii protejate, respectiv în sere şi solarii.
"Trebuie să evaluăm costurile în sere şi solarii şi să găsim un pachet de sprijin pentru că este un efort mult mai mare la serele din România decât în producţia din Spania, Turcia, Grecia sau Italia, unde este şi altă climă dar şi o durată mai mică în care se află culturile în spaţiu protejat. În momentul de faţă acordăm subvenţii doar pentru producţia de roşii către procesare, dar trebuie să găsim o formulă şi în acest sector", a spus Valeriu Tabără.
Profituri mici pentru agricultori în 2011
Chiar dacă producţiile de legume au fost bune în 2011, agricultorii români nu s-au putut lăuda cu profituri prea mari din cauza preţurilor mici de vânzare, lipsei subvenţiilor, dar şi epidemiei E.coli.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, suprafeţele cultivate cu legume în câmp şi solarii s-au redus de la 262.700 ha în 2010, la 233.100 ha în 2011, în timp ce producţia a crescut cu circa 300.000 de tone, până la 4,187 milioane tone.

România dispunea în 2011 de o suprafaţă de 43.000 ha cultivate cu tomate de pe care s-a obţinut o producţie de 769.000 de tone, suprafeţele cultivate cu ceapă s-au ridicat la 32.200 ha, suprafaţă aproximativ egală cu cea de anul trecut, de pe care a fost obţinută o producţie de 400.000 de tone. De asemenea, 18.400 ha au fost cultivate cu ardei, de unde a rezultat o producţie de 236.000 de tone şi cu varză – 34.200 ha (889.000 tone în 2011). În ceea ce priveşte cartofii, suprafeţele cultivate au fost de 212.000 ha, de pe care au fost recoltate aproape 4 milioane de tone. 
Potrivit statisticilor oficiale, România pierde anual în jur de 250 de milioane de euro numai din sectorul de legume şi fructe proaspete, deşi cifrele vehiculate de reprezentanţii patronatelor de profil se ridică la peste un miliard de euro. Datele ANAF din 2009 arată că valoarea comercializată fiscalizată din piaţa de legume şi fructe era de numai 1,5 miliarde de lei.

Agerpres