Urmează taxarea bogaților! Astfel, s-ar putea strânge 250 de miliarde de dolari anual, susține Observatorul Fiscal al UE în cel mai recent raport. Dacă s-ar percepe această taxă, suma ar fi echivalentă cu doar 2% din averea de aproape 13.000 de miliarde de dolari deținută de cei 2.700 de miliardari la nivel global, susține Observatorul Fiscal al UE, potrivit Reuters.
Observatorul Fiscal al UE este grupul de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris.
Urmează taxarea bogaților!
În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este adesea mult mai redus decât pentru alţi plătitori de taxe, cu mijloace mult mai modeste, deoarece ei îşi pot pune banii în companii scoică, pentru a evita plata impozitului pe venit.
„După părerea noastră, acest lucru este greu de justificat, deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale și acceptabilitatea socială a impozitării”, a declarat directorul Observatorului, Gabriel Zucman.
Impozitul personal al miliardarilor din Statele Unite este aproape de 0,5% și este zero în Franța, o țară despre care se știe că are impozite foarte mari, a estimat Observatorul.
Bogații trebuie să suporte mai mult povara fiscală
Creșterea inegalității în ceea ce privește bogăția în unele țări alimentează cererea ca cei mai bogați oameni ai planetei să suporte mai mult povara fiscală, pe măsură ce finanțele publice se luptă să facă față îmbătrânirii populației, nevoilor uriașe de finanțare a tranziției climatice și datoriei legate de COVID.
În bugetul pe 2024, în America au fost incluse planuri de impunere a unei taxe de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar s-a renunţat la propunere, autorităţile fiind mai preocupate de ameninţările privind oprirea finanţării administraţiei federale a SUA şi termenele limită pentru alte finanţări.
Acum este posibil!
Lansarea în 2018 a schimbului automat de informaţii bancare a redus ponderea bogăţiei deţinute în paradisurile fiscale. Un acord din 2021 între 140 de ţări va limita capacitatea multinaţionalelor de a reduce nivelul impozitării mutând profiturile în ţări cu o fiscalitate scăzută, prin stabilirea unui prag minim de impozitare a corporaţiilor de 15% începând de anul viitor. „Ceva despre care mulți oameni au crezut că ar fi imposibil, acum știm că se poate face”, a declarat Zucman. „Următorul pas logic este aplicarea acestei logici miliardarilor, nu numai companiilor multinaționale”, a adăugat el.
Deși sfârșitul secretului bancar și impozitul minim pe corporații au pus capăt competiției între țări cu privire la ratele de impozitare, rămân numeroase oportunități de reducere a facturilor fiscale, se mai arată în raport.
De exemplu, bogații își plasează din ce în ce mai mult averea în proprietăți imobiliare în loc de conturi offshore, în timp ce companiile pot exploata lacune în limita minimă de impozitare a corporațiilor de 15%.
Între timp, guvernele concurează din ce în ce mai mult pentru investiţii, acordând subvenţii, chiar dacă acest lucru este mai puţin dăunător pentru bazele lor de impozitare decât numai concurenţa pentru rate scăzute de impozitare, susţine Observatorul Fiscal.