În cadrul ședinței comisiilor reunite de Muncă și Buget - Finanțe din Senatul României de luni, 12 februarie 2023, s-a votat eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale.
S-a votat eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale
Senatorii PNL au anunțat, luni după-amiază, că amendamentul privind eliminarea taxării cu 10% a concediilor medicale a fost aprobat în unanimitate în cadrul ședinței comisiilor reunite de Muncă și Buget – Finanțe din Senatul României.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a susținut amendamentul în timpul dezbaterilor. A fost adoptat cu votul favorabil al membrilor ambelor comisii.
Ce se întâmpla dacă era aplicată „taxa pe boală”?
Dacă taxa de 10% a concediilor medicale ar fi fost implementată, ea ar fi afectat pe oricine plătea contribuția de asigurări sociale de sănătate. „Taxa pe boală” a fost soluția propusă de guvernanții români, care se plângeau încă din anul 2023 de numărul mare de concedii medicale.
Impozitul de 10% pe concediile medicale a fost instituit prin ordonanța de urgență emisă la finalul anului 2023. O decizie similară ar putea fi luată și de această dată tot prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Guvernul de la București ar urmări să se aplice exclusiv concediilor medicale acordate pentru afecțiuni grave sau pentru îngrijirea copilului.
În cadrul ședinței guvernului de săptămâna trecută, premierul României Marcel Ciolacu, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au discutat un plan de acțiune pentru exonerarea de la plata taxei de 10% pe concediul medical pentru persoanele cu afecțiuni grave și pentru femeile însărcinate.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin, a zis atunci că Executivul își propune să adopte cât mai curând un act normativ care să reglementeze această scutire.
„Calendarul este cât de repede se poate. Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea ședință de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanțelor pentru această speță. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public. Este şi oportună, după cum s-a precizat deja, se folosește deja termenul de ‘boli cronice grave’, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat. E posibil, așadar, ca dincolo de sfera oncologică, să fie cuprinse și alte categorii”, a explicat recent purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București.
„Vreau să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, și cu domnul ministru al Finanțelor o foaie de parcurs despre concediile medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate.
Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate. Însă este nevoie și de o clarificare legislativă, în sprijinul celor aflați în situațiile de în care acest tip de concediu este obligatoriu”, zicea premierul României cu câteva zile în urmă.