“În perioada iunie 2011-mai 2012, aplicarea taxei inverse la cereale va aduce în plus la bugetul de stat, de pe tot lanţul cerealelor, 500 milioane euro”, a spus Victor Beznea, preşedintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Cereale.
Scopul declarat al aplicării de la 1 iunie a taxării inverse la cereale şi plante tehnice este de a reduce evaziunea fiscală de pe această piaţă. Producătorii agricoli sunt optimişti şi spun că se aşteaptă ca în primul an de aplicare a acestei măsuri, piaţa neagră în sectorul cerealelor şi plantelor tehnice ar putea scădea la jumătate.
“La ora actuală piaţa neagră a cerealelor reprezintă 20% din totalul pieţei pe acest sector, respectiv 1,4 miliarde euro. ‘Estimăm că prin aplicarea taxării inverse la cereale şi plante tehnice, piaţa neagră va scădea cu 500-600 milioane euro, respectiv cu circa 60%”, a spus directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Daniel Botănoiu.
El a precizat că pentru a se reuşi combaterea evaziunii fiscale este nevoie ca taxarea inversă să fie aplicată corect. În plus, este foarte important să fie elaborate cât mai repede normele de aplicare a legii pentru că în două săptămâni începe recoltarea şi ar trebui ca legislaţia să fie completă la acel moment.
“Vrem ca această măsură să fie unitară, coerentă şi uşor de pus în practică pentru că în momentul de faţă, la nivel local, fiecare înţelege cum vrea.
Este o măsură bună, dar reprezintă doar o picătură într-un ocean, dacă nu sunt reglementate perioada de rambursare a TVA şi rapiditatea de achitare.
Lipsa lichidităţilor este o problemă pentru că producătorii nu pot aştepta luni de zile să primească 24%, când în agricultură lucrările trebuie să se facă rapid şi la timp. Normele de aplicare trebuie elaborate urgent pentru că demarează recoltarea şi trebuie să ştie toată lumea cum se pune în practică noua reglementare”, a precizat Botănoiu.
Taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va fi aplicată începând cu 1 iunie pentru o perioadă de doi ani.