În 2025, șoferii care sunt prinși pe drumurile publice fără asigurare RCA valabilă se expun unor sancțiuni severe. Pe lângă o amendă substanțială, aceștia riscă reținerea certificatului de înmatriculare (talonul auto, cum mai este el cunoscut) și, în anumite condiții, radierea vehiculului.

RCA 2025: Ce amenzi primesc șoferii fără asigurare

În România, asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice.

Conform legislației în vigoare, orice autoturism trebuie să fie asigurat pentru a acoperi eventualele pagube cauzate terților în cazul unui accident.

Codul Rutier 2025 stipulează clar: „Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.”

În plus, nu au dreptul să circule vehiculele care nu sunt conforme din punct de vedere tehnic, cele pentru care înmatricularea a fost suspendată sau cele fără inspecție tehnică periodică (ITP) valabilă.

Cât costă amenda pentru lipsa RCA în 2025?

Șoferii prinși în trafic fără asigurare RCA valabilă vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Însă sancțiunea nu se oprește aici.

RCA
SURSA FOTO: colaj foto Capital.ro/Dreamstime

Polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului, care va fi eliberat ulterior doar după ce proprietarul prezintă o poliță RCA valabilă.

Mai mult decât atât, dacă în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, proprietarul nu face dovada unei asigurări valabile, Poliția Rutieră poate lua măsura drastică a radierii vehiculului din circulație.

„Dacă în maxim 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”, potrivit legii.

Șoferii fără asigurare implicați în accidente plătesc din propriul buzunar

Un alt risc major pentru șoferii care circulă fără RCA este acela de a fi implicați într-un accident. În această situație, persoana vinovată va trebui să acopere integral costurile pentru toate daunele produse.

Aceste cheltuieli pot fi extrem de mari, în funcție de gravitatea accidentului și valoarea pagubelor.

Cum se verifică valabilitatea asigurării

Din 2018, verificarea asigurării RCA este mult mai simplă, datorită platformei AIDA. Aceasta funcționează sub coordonarea Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) și permite verificarea rapidă a valabilității unei polițe.

Șoferii pot accesa site-ul aida.info.ro, unde pot introduce seria de șasiu sau numărul de înmatriculare al vehiculului pentru a verifica statutul RCA. Această metodă este eficientă și accesibilă pentru orice conducător auto care dorește să evite sancțiunile dure impuse în 2025.