Cresc taxele în 2025?!
Cresc taxele din nou?! Guvernul Ciolacu a introdus recent o serie de măsuri fiscale pentru a crește veniturile la bugetul statului, printre care:
- creșterea impozitului pe dividende
- eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din anumite domenii
- reducerea pragului pentru microîntreprinderi
Aceste schimbări ar putea aduce statului aproximativ 6,3 miliarde de lei. Totuși, taxa pe stâlp (o taxă pentru construcții) este încă în discuție și va fi definitivată după consultări cu mediul de afaceri, deci efectul acesteia nu este clar deocamdată.
Pe termen mai lung, Guvernul Ciolacu are un plan de a reduce deficitul bugetar și trebuie să aducă, până în 2025, venituri suplimentare de 26,2 miliarde de lei. Rămâne întrebarea: de unde vor veni acești bani?
Inițial, măsurile fiscale ar fi trebuit să aducă 7,1 miliarde de lei, așa cum era prevăzut în proiectul ordonanței trenuleț. Totuși, încasările din taxa pe construcțiile speciale (fosta taxă pe stâlp) nu sunt încă clare.
Guvernul Ciolacu a redus această taxă de la 1,5% la 1%, iar detaliile finale ale taxei vor fi stabilite abia după discuții cu mediul de afaceri în primele luni din 2025. Estimările pentru veniturile din această taxă variază destul de mult: de la aproximativ 1 miliard de lei, conform Ministerului Finanțelor, până la 4 miliarde de lei, conform unei estimări a Băncii Mondiale, care a propus taxa în discuțiile cu autoritățile române și Comisia Europeană (CE).
Ce măsuri fiscale ar putea adopta Guvernul Ciolacu?
Cresc taxele din nou?! Se discută și alte posibile măsuri fiscale, cum ar fi:
- Creșterea impozitului pe venit de la 10% la 12%,
- Majorarea impozitului pe profit de la 16% la 19%,
- Creșterea TVA de la 19% la 21% (dar cu păstrarea unor cote reduse pentru alimente și medicamente),
- Taxarea proprietăților pe baza valorii de piață (aceasta este deja prevăzută în PNRR și în planul fiscal).
Aceste măsuri fiscale nu sunt sigure și ar trebui să fie aprobate de Guvern. Dacă nu vor fi implementate, Executivul va trebui să găsească alte surse de venituri fiscale pentru a acoperi diferența.
De exemplu, doar o creștere a TVA de la 19% la 20% ar putea aduce peste 6 miliarde de lei. Totuși, nu este clar ce măsuri vor fi alese, mai ales că premierul României, Marcel Ciolacu, a exclus în repetate rânduri creșterea cotei generale a TVA.
România trebuie să implementeze o reformă fiscală
Cresc taxele din nou?! Este important pentru România să implementeze o reformă fiscală deoarece este puțin probabil să scape de obligațiile asumate în planul fiscal. Există totuși posibilitatea ca Guvernul Ciolacu să renegocieze cu CE pentru a relaxa țintele, astfel încât măsurile să aibă un impact mai mic. Cu toate acestea, nu este clar cum vor reacționa piețele financiare la măsuri considerate prea blânde sau cum va răspunde CE în 2025.
Această incertitudine vine și pe fondul faptului că, în 2024, România a ratat de mai multe ori țintele de deficit bugetar. Guvernul Ciolacu a început anul cu un deficit de 5% din PIB și l-a terminat probabil la aproape 9%, obținând concesii de la CE folosind ca argument riscul creșterii extremismului politic în alegeri. România are deja o perioadă maximă de ajustare a deficitului de 7 ani, ceea ce complică lucrurile.
O altă opțiune ar fi să propună reducerea unor cheltuieli publice suplimentar față de măsurile adoptate recent prin „ordonanța trenuleț”. Totuși, aceasta ar fi o decizie dificilă, deoarece este nevoie de măsuri care să aibă efect imediat.
Situația economică a României este afectată și de relațiile cu partenerii principali
Pe lângă asta, situația economică a României este afectată și de relațiile cu partenerii principali, cum ar fi Germania, ceea ce complică planurile pentru reforma fiscală din 2025.
Deficitul bugetar pentru 2024, calculat conform standardelor europene (ESA), este așteptat să fie mai mare decât nivelul de 7,9% prevăzut în plan, iar România trebuie să-l reducă la 7% în 2025. Pentru a face acest lucru, vor fi necesare măsuri mai dure, ceea ce face situația și mai dificilă.