Cresc taxele și impozitele?
Cresc taxele și impozitele? Tanczos Barna a declarat că bugetul pentru anul 2025 a fost elaborat pe baza actualelor impozite și taxe în vigoare. Guvernul și-a propus ca acest buget să fie implementat fără a fi necesare modificări suplimentare de ordin fiscal.
Ministrul Finanțelor a mai subliniat că prioritățile vor fi orientate în special către reducerea cheltuielilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanțe și bănci, la care ministrul a participat.
„Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie şi am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele şi taxele care sunt astăzi în vigoare şi n-avem nicio intenţie să modificăm aceste impozite şi taxe. Reducem cheltuielile şi ne încadrăm în 7% deficit. (…)
O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget fără să modificăm taxe şi impozite în 2025, acesta este obiectivul nostru primordial şi sunt convins că, dacă reuşim să ţinem sub control cheltuielile, vom reuşi acest lucru fără nicio problemă”, a declarat acesta.
Reprezentantul UDMR a elogiat performanțele economiei românești, afirmând că aceasta reușește să câștige tot mai multe competiții în comparație cu alte state membre ale UE din regiune. Potrivit lui Tanczos Barna, economia României este sănătoasă, robustă şi cu indicatori „care ne dau motiv de mândrie”.
În susținerea acestei afirmații, el a menționat PIB-ul per capita, ritmul constant al creșterii economice, nivelul productivității muncii și investițiile realizate din fondurile bugetare.
Deficitul bugetar a ieșit din parametrii stabiliți
În același timp însă, Tanczos Barna a atras atenția asupra faptului că deficitul bugetar a depășit limitele stabilite de Uniunea Europeană. Pentru a corecta această situație, a fost propus și acceptat un plan pe o perioadă de șapte ani, care vizează reducerea deficitului de la 8,6% la 3%.
Ministrul Finanțelor a precizat că Institutul de Prognoză estimează o creștere economică de 2,5% pentru anul 2025. El a menționat că produsul intern brut este în creștere, fiind estimat la 1.912 miliarde de lei. De asemenea, câștigul salarial mediu net lunar continuă să crească, în parte datorită intervențiilor guvernamentale privind majorarea salariului minim.
Acesta a subliniat că un aspect pozitiv este și creșterea numărului de angajați la nivel național, concomitent cu scăderea treptată a ratei șomajului. În ceea ce privește inflația, aceasta este prognozată la 3,8% în raport decembrie pe decembrie și la 4,4% ca medie anuală.
„Bazându-ne pe aceste cifre macroeconomice, pe aceşti indicatori macroeconomici, am propus un buget care, într-adevăr, ca primă ţintă are încadrarea în deficitul de 7%, pe de o parte, datorită reducerii cheltuielilor la foarte multe capitole şi datorită reformelor care se implementează pe parcursul anului de fiecare instituţie în parte, prin reducerea cheltuielilor de personal per ansamblu, cu 5%, şi a cheltuielilor de funcţionare per ansamblu cu 5%, cu excepţia câtorva instituţii şi vorbim aici de Ministerul Educaţiei, Sănătăţii, Apărării şi Ministerul Internelor”, a mai spus oficialul.
Tanczos Barna prognozează o creștere a veniturilor
Tanczos Barna anticipează o creștere a veniturilor bugetare în acest an, suficientă pentru a acoperi majorările de cheltuieli preconizate pentru 2025. El a subliniat că investițiile vor înregistra o creștere semnificativă, depășind pragul de 150 de miliarde de lei în 2025, ceea ce reprezintă o sumă record.
Acest nivel al investițiilor marchează punctul culminant al alocărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care se combină cu fondurile structurale și cu finanțările provenite de la bugetul național.
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a atras atenția asupra deficitului înregistrat în balanța comercială, acesta fiind cauzat de faptul că importurile depășesc exporturile.
„Din 2023, 2024 şi în 2025 ne vom confrunta cu acest fenomen de deficite gemene, twin deficit, şi cred că este una dintre cele mai mari provocări pentru următorii 10 ani, închiderea acestui twin deficit, astfel încât producţia internă să fie capabilă să furnizeze suficiente bunuri şi servicii pentru piaţa autohtonă.
Salariile şi câştigul salarial evoluează pe un trend pozitiv la nivel naţional de câţiva ani şi, datorită acestui lucru, putem să vorbim şi despre creşterea încasărilor din impozitele şi taxele aplicate salariilor, şi această creştere de încasări se datorează creşterii volumului şi masei de impozitare”, a explicat el.