Comisia Europeană pregăteşte şi va propune, la începutul lunii octombrie, regulile pentru taxa pe tranzacţiile financiare care se vor aplica în toate cele 27 de state membre, se arată într-o informare a Comisiei Europene.

Chiar dacă băncile din România nu au avut probleme atât de mari încât să fie nevoie să fie salvate de către guvern, taxa se va aplica şi la noi, potrivit intenţiei oficialilor europeni. Bancherii admit faptul că taxa trebuie să fie unică în UE, deoarece, în caz contrar, tranzacţiile se vor muta către zonele cu o fiscalitate mai redusă. Totodată, cel mai probabil este că băncile nu vor suporta din propriul buzunar costul acestor noi taxe, transferându-l asupra clienţilor. Economiştii consideră că o astfel de taxă nu va avea succes decât dacă se va aplica concomitent în toate ţările membre UE.
Deşi nu toată lumea este de acord cu această măsură, oficialii francezi şi germani au afirmat că ea va fi impusă tuturor membrilor. Cel mai înverşunat critic al acestei taxe este guvernul de la Londra, cel mai mare centru financiar al Europei.

Comisia analizează ideea de a taxa sectorul financiar la nivelul UE de mai multe luni. La 29 iunie 2011, în contextul cadrului financiar multianual, aceasta a anunţat că va propune aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare în calitate de resursă proprie a bugetului UE. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, această taxă va oferi mai mult spaţiu de manevră guvernelor naţionale şi va contribui la eforturile de consolidare a bugetului. O astfel de taxă există deja în unele state UE, dar ar putea fi mult mai eficientă dacă s-ar aplica la nivelul întregii uniuni.
În paralel, încă din 2009, Comisia analizează, în colaborare cu partenerii săi internaţionali din G20 (începând cu reuniunea de la Pittsburgh, Toronto), diferitele modalităţi de introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel global, iar eforturile în acest sens continuă.