Fără taxe de import pentru carnea de pui în Rusia
Guvernul din Rusia a comunicat sâmbătă că are în plan eliminarea taxelor la import pentru o cantitate de 140.000 de tone de carne de pui congelată pe parcursul anului viitor. Această decizie are ca scop creșterea ofertei pe piața internă și reducerea prețurilor, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Președintele Vladimir Putin, care va candida pentru un nou mandat în luna martie a anului viitor, a fost nevoit să-și ceară scuze săptămâna trecută în fața unui pensionar. Acesta s-a plâns de creșterea bruscă a prețurilor la ouă și carne de pui în cadrul unei sesiuni televizate de întrebări și răspunsuri.
Anterior acestei măsuri, Guvernul de la Moscova a decis că importul a 1,2 miliarde de ouă va beneficia de scutirea de drepturile de import în primele cinci luni ale anului următor. Această decizie a fost luată într-un moment în care unele magazine se confruntă cu probleme de aprovizionare, iar prețurile au crescut cu peste 50% în acest an, afectând în special persoanele cu venituri reduse.
Oficiul federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a raportat miercuri că prețul ouălor a înregistrat o creștere de 4,62% în săptămâna încheiată la 18 decembrie și de 4,55% în săptămâna anterioară. Rata anuală a inflației prețurilor de consum se situează la 7,48%, mult peste ținta de 4% stabilită de Banca Centrală a Rusiei.
Rusia vrea să reducă exporturile maritime de petrol
Pe de altă parte, Rusia are în plan să reducă exporturile de petrol prin porturile maritime în luna ianuarie cu 100.000-200.000 de barili pe zi față de nivelurile din decembrie. Decizia vine în contextul creșterii capacității de prelucrare la rafinăriile sale, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters.
„Programul de export pentru primul trimestru al anului 2024 este mai scăzut decât cel pentru octombrie-decembrie”, a afirmat una dintre surse.
Programul trimestrial de export reprezintă un plan de export pe trei luni pentru companiile petroliere rusești, emis înainte de începerea unui nou trimestru. Acesta le permite companiilor să planifice aprovizionarea prin intermediul sistemului Transneft, monopolul de transport prin conducte.
„Noi estimăm că media exporturilor maritime de petrol ale Rusiei a fost de 3,5 milioane de barili pe zi până în prezent în decembrie, iar în ianuarie ne așteptăm să scadă din cauza creșterii prelucrării”, a declarat Viktor Katona, analist senior al pieței petroliere la firma de consultanță Kpler.
Capacitatea offline de rafinare primară a petrolului din Rusia pentru luna decembrie aproape că s-a triplat față de planurile anterioare, ajungând la 2,098 milioane de tone metrice, deoarece unele rafinării și-au revizuit planurile de mentenanță.