Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a declarat că se observă o tendință pozitivă de creștere a numărului de companii nou înființate. El a menționat că volumul mare al înmatriculărilor contrazice scenariile apocaliptice conform cărora firmele ar dispărea din cauza creșterii taxelor sau a unor crize generale.
Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, subliniază importanța analizei corecte a demografiei companiilor, similară cu cea aplicată în cazul demografiei populației.
El argumentează că doar numărul de firme care își suspendă activitatea într-un anumit trimestru nu este suficient pentru a înțelege dinamica afacerilor.
Radu Oprea face o analiză a companiilor nou-înființate
Radu Oprea evidențiază că există o continuă fluctuație în mediul de afaceri. Aici, noi companii sunt înființate, iar altele își încheie activitatea. Acest aspect reflectă adaptabilitatea antreprenorilor la schimbările pieței și la oportunitățile noi.
”Când studiem demografia raportăm numărul nou născuţilor la numărul celor care nu mai sunt. Aşa aflăm dacă populaţia creşte sau scade. Aşa aflăm dacă sunt necesare, spre exemplu, politici publice de încurajare a natalităţii.
La fel ar trebui privită şi viaţa companiilor. Simpla idee enunţată că şi-au suspendat activitatea 6000 de întreprinderi în primul trimestru al acestui an nu este suficientă pentru o analiză corectă”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.
El menționează că datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului arată că în perioada 1 octombrie 2024 – 31 martie 2024 au fost înființate 37.686 de companii. În paralel, 25.292 și-au suspendat activitatea. Astfel, susține Radu Oprea, se observă o tendință pozitivă de creștere, cu un sold net de 12.394 de companii noi.
Numărul înregistrărilor de noi companii, mai mare decât cel al radierilor
Ministrul evidențiază că, deși există radierea unui număr semnificativ de companii, acestea provin în principal din patru domenii. E vorba de agricultură, comerț, construcții, informații și comunicații.
Totuși, în aceste sectoare, precum și în totalitate, numărul înregistrărilor de noi companii a fost mai mare decât cel al radierilor. Această dinamică, consideră el, este normală pentru o economie de piață. Radu Oprea argumentează că numărul mare al înregistrărilor respinge scenariile pesimiste privind dispariția companiilor din cauza creșterii taxelor sau a crizelor generale.
„Există o tendinţă pozitivă de creştere a numărului de companii noi înfiinţate, valoarea netă fiind de 12.394. La o privire mai atentă, constatăm că în primul trimestru radierile din patru ramuri reprezentau 51% din totalul lor: agricultura, comerţ, construcţii, informaţii şi comunicaţii.
Totuşi, în aceste 4 activităţi, ca şi pe total, numărul înmatriculărilor a fost mai mare decât numărul radierilor. Au fost înmatriculate 15.392 companii şi radiate 12.971. Ceea ce arată o dinamică normală pentru economia de piaţă. Numărul mare al înmatriculărilor elimină scenariile apocaliptice, că dispar companii din cauza creşterii taxelor sau a unor crize generale”, precizează ministrul.
Număr impresionant al profesioniștilor activi
El evidențiază că ministrul Adrian Câciu i-a adus atras atenția asupra unei noi perspective. Este vorba de cea a profesioniștilor activi. Pe listă se află persoanele fizice autorizate (PFA-urile), întreprinderile individuale sau societățile cu răspundere limitată (SRL-urile).
Conform lui Radu Oprea, acest indicator include și posibila transformare a PFA-urilor în SRL-uri. În luna martie 2024, totalul profesioniștilor activi (conform datelor ONRC) era de 1.679.070. Dintre aceștia, 1.238.807 erau persoane juridice. Restul erau PFA-uri și întreprinderi individuale.
„Haideţi să comparăm cu luna iunie 2023, atunci când a fost învestit guvernul Ciolacu. Erau un număr total de 1.646.161 profesionisti activi, din care persoane juridice 1.202.322, restul PFA si ÎI. Evoluţia netă este de 32.909 profesionişti activi nou înfiinţaţi”, mai spune Oprea.