Dar de ce un șoarece ajunge elefant? Fiindcă indicațiile guvernului se raportează strict la politic și rezultă o structură încărcată cu mult personal neproductiv.
Și totuși elefanții nu aparțin doar statului, ci și sectorului privat, ei cum au apărut? Ca urmare a negocierilor guvernamentale. E clar, când guvernul participă la ceva transmite ineficiența venită din presiunea politică. Deoarece politicul caută să dețină controlul în detrimentul oricărei alte funcții.
Din acest motiv, în economia României se văd bănci, furnizori de utilități și retaileri mari. Așa au dispărut magazinele mici de la parterul blocurilor și locul lor a fost luat de lanțuri de supermaketuri. La fel cum s-a întâmplat și cu benzinăriile mici. Ca nu cumva în acest domeniu supraaccizat să se facă evaziune. Deci, dacă la noi operează 2.000 de benzinării, iar în țara OMV, care a preluat Petrom, 3.500 – stat cu jumătate din populația noastră și o treime din suprafață – acest lucru e posibil din același motiv pentru care a eliminat acciza minimă țigările Carpați de pe piață. Astfel sunt încurajate oligopolurile și se explică de ce a fost împărțită România între taberele conducătoare.
Sigur că mai există companii mici, însă cele direct productive n-au legătură cu piața autohtonă, pentru că realizează componente pentru cea externă. Iar băncile, asigurătorii și furnizorii mari ce acționează pe piața internă, fie nu adaugă valoare, fie n-o redistribuie. Și atunci se administrează sărăcia, finanțată dintr-o datorie externă, care crește lent, în loc să se creeze bogăție, cu ajutorul piețelor.
Dacă nu credeți ia gândiți-vă la cât s-ar mări șomajul dacă s-ar întoarce mâine românii care lucrează în afară? Așa se întâmplă când preferi controlul în detrimentul eficienței. Dar până la urmă totul se reduce la o chestiune de management. Dacă s-ar defini o funcție-scop duală, precum în Turcia, ar fi suficient să se extindă impozitul forfetar la toate domeniile.
Aparatul politico-militar ar zice că vrea o anumită sumă de bani ca să asigure controlul/securitatea, iar în rest piețele ar fi lăsate să aloce eficient resursele. Și acum să ne întoarcem la început și să mai explicăm o dată de ce avem elefanți privați. Fiindcă respectivele companii aparțineau statului și am fost constrânși să le privatizăm pentru a adera la UE. Am trecut brusc de la “Nu ne vindem țara”, la “Hai să intrăm în UE”, din cauza lipsei de expertiză în management.
După care n-am urmărit să remediem deficiența. De aceea am tot fost asistați de FMI, pentru că guvernanții doresc să păstreze controlul ca funcție-scop. Iar când nu vrei să gestionezi cu piețe și eficiență, se perpetuează politica de majorare a taxelor și impozitelor.
Mai multe articole scrise de IONUȚ BĂLAN puteți citi pe bloguluibalan.ro
Acest articol a fost publicat în numărul 15 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16-22 aprilie 2018