Taxe mai mari pentru Bacalaureat 2024
Taxele pentru examenul de Bacalaureat 2024 vor crește anul acesta. Noile taxe nu vor fi plătite de către toți candidații, anunță Ministerul Educației. Cine sunt cei care vor scoate bani din buzunar?
În 2024, absolvenții de liceu care nu trec examenul maturității din prima încercare vor fi supuși unei taxe mai mari față de anul precedent.
De asemenea, candidații care au de susținut doar una sau două probe vor fi taxați pentru fiecare probă în parte.
Conform Legii Educației, absolvenții de liceu au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat gratuit de maxim două ori, în sesiunile consecutive imediat următoare absolvirii.
După cele două sesiuni consecutive imediat următoare absolvirii, examenul de Bacalaureat poate fi susținut de nenumărate ori, indiferent de vârstă, cu condiția achitării unei taxe.
„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat din 2024, achită suma de 464 de lei”, arată Ministerul Educației.
Cât vor costa probele pentru Bacalaureat 2024?
Costurile pentru susținerea probelor examenului de Bacalaureat în 2024 diferă în funcție de județ.
În Dolj, fiecare probă costă 130 de lei, în timp ce în Ilfov tarifele sunt următoarele:
- Proba 1: 155 de lei
- Proba 2: 155 de lei
- Proba 3: 154 de lei
Calendarul pentru BAC 2024
În prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024, probele de evaluare a competențelor sunt programate să aibă loc între 17 și 27 iunie.
În perioada 17 – 19 iunie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) are loc între 19 și 20 iunie.
Evaluarea competențelor digitale (proba D) se desfășoară în perioada 19 – 21 iunie.
În final, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) are programată în intervalul 25 – 27 iunie.
Fiecare candidat este evaluat în ceea ce privește competențele lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și competențele digitale de către doi profesori examinatori.
Aceștia includ profesorul care a predat materia respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ.
În cazul în care nu se poate respecta această condiție sau în situațiile în care cadrele didactice sunt în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte unități de învățământ.
În sesiunea iunie – iulie 2024, probele scrise încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba și literatura română.
Proba obligatorie a profilului va avea loc marți, 2 iulie. Proba la alegere a profilului și specializării este programată pentru joi, 4 iulie.
Examenul la Limba și literatura maternă este planificat pentru vineri, 5 iulie.