Premierul Marcel Ciolacu a vorbit astăzi, 12 iulie, despre taxe și cota unică. Astfel, el a subliniat că este adeptul impozitării progresive, dar nu exclude nici menținerea cotei unice.
Ciolacu spune că adevărata cotă unică ar fi o mărire de taxe
El susține și că „adevărata cotă unică ar fi o mărire de taxe”. Potrivit explicațiilor oferite de el, o împovărare a zonei economice ar aduce „un revers” pentru români.
„Adevărata cotă unică ar fi o mărire de taxe. Când ai o creștere economică mare, nu vii cu taxe noi, pentru că împovărezi zona economică și vine un revers”, a spus Ciolacu.
Șeful PSD a declarat că nu exclude menținerea cotei unice, deoarece este „un instrument mult mai ușor de colectat”. Totuși, spune el, trebuie „puse pe masă” toate variantele. Dacă ar fi introdusă o cotă unică în momentul de față, ar urma „o mărire de taxe”, iar acest lucru aduce multe efecte negative.
Când ai o creștere economică mare, nu vii cu taxe noi, a subliniat Ciolacu. Acest lucru împovărează zona economică și aduce un revers.
„Eu nu am exclus menținerea cotei unice, fiindcă este un instrument mult mai ușor de colectat, dar trebuie toate puse pe masă să vedem cum e. Dacă am introduce acum adevărata cotă unică, pentru că acum avem vreo 55 de excepții la cota unică, deci noi nu mai avem cotă unică, în acest moment ar fi o mărire de taxe, iar un lucru rău.
Când ai o creștere economică mare, nu vii cu taxe noi, pentru că împovărezi zona economică și vine un revers. Am văzut că am pornit modest cu 1,8%, 2,2%.
Eu am zis că ne încadrăm peste 3%. Deja se stabilizează o creștere economică în România între 3,2-3,4%. Cred că va fi cea mai mare creștere economică din România. E prematur să vii cu măriri de taxe”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.
Premierul a amintit apoi de reforma fiscală și situația economică din septembrie anul trecut.
„Noi avem în cererea de plată numărul 4, cum bine știți și dumneavoastră, reforma fiscală. Acel lucru nu poți să îl faci peste noapte, fiindcă e o reformă fiscală de fond.
Nu este că scoți niște excepții, lucru care s-a întâmplat anul trecut, când aveam un deficit, știți la fel de bine, în septembrie, de 6,8 – repet, în septembrie era un deficit de 6,8 – și am respectat ceea ce am convenit cu Comisia”, a adăugat el.
Reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, conform explicațiilor oferite de Ciolacu
Cu privire la reforma fiscală, premierul a mai explicat că există o întârziere de un an de zile și de șase luni. Astfel, reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, conform explicațiilor oferite de Ciolacu.
Totodată, se va aproba la jumătatea anului, cu șase luni înainte de a începe un an fiscal.
„Nu poți să aplici în anul fiscal respectiv. Există un delay (n.red. – întârziere/decalaj) de un an de zile și de șase luni, deci reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor. Ea se va aproba la jumătatea anului, cu șase luni înainte de a începe un an fiscal.
Vestea bună este că Comisia a înțeles foarte bine că este perioada de dezvoltare cea mai mare a României și noi am ajuns acum, în primele luni, cu cheltuieli pe investiții de 47 de miliarde. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru în România. Aproape 10 miliarde de euro, după cinci luni, investite în infrastructuri majore din România”, a mai declarat șeful PSD.
Premierul a comentat și zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor
Premierul Marcel Ciolacu a comentat apoi și zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor. Astfel, el a susținut că acest lucru „este total incorect”.
„Este exclus pentru că este total incorect. Când am preluat funcția de premier toți specialiștii mi-au cerut să măresc TVA. Era ușor de implementat, dar incorect. (…) Valoarea inflației era cu două cifre”, a mai spus Ciolacu.
Șeful Guvernul a dat asigurări că măsura nu se va aplica nici anul viitor.
„Este exclus ca TVA să se mărească, este total incorect ca într-o societate civilizată o povară să fie egală pentru toată lumea, bogați și săraci”, a completat Ciolacu.