Profesorul de economie Cristian Păun critică dur lipsa de reforme și absorbția întârziată de fonduri europene în 2024

Într-un climat economic fragil și pe fondul unei campanii electorale tensionate, profesorul de economie Cristian Păun trage un semnal de alarmă privind direcția în care se îndreaptă România. Invitat luni în emisiunea Talk B1, Păun a avertizat că țara noastră se îndreaptă inevitabil către creșteri de taxe, în lipsa unor măsuri structurale ferme. Criticile sale vizează frontal incapacitatea Guvernului de a gestiona eficient finanțele publice, de a colecta veniturile necesare și de a atrage fonduri europene.

Economistul a subliniat, în cadrul emisiunii B1 TV, că România va ajunge cu siguranță la creșteri de taxe, considerându-le un semn al incompetenței și eșecului guvernamental. El a criticat dur faptul că Guvernul nu a reușit să atragă fonduri europene anul trecut, iar acum nu face nimic altceva decât să ridice din umeri în fața problemelor economice.

Realitatea bugetară e dramatică

Profesorul a explicat că, dincolo de retorica liniștitoare a politicienilor aflați în campanie, realitatea bugetară e dramatică. Guvernul s-a arătat complet nepregătit în a preveni un deficit excesiv, ratând șansa de a crește baza de impozitare prin dezvoltarea economiei reale. În loc de investiții și măsuri ferme contra evaziunii, autoritățile aleg calea cea mai la îndemână – taxarea suplimentară.

„Înainte de a crește taxele, care ar trebui să fie ultima soluție în acest moment, Guvernul trebuia să facă multe lucruri. Economia trebuia îngrijită astfel încât să înflorească și baza de impozitare să crească – cu aceleași impozite, tu încasezi mai mult de la mai multe afaceri care se deschid, prelucrează aici bunuri și servicii.

De asemenea, trebuia să dovedești o intransigență cu tot ce înseamnă partea de evaziune, contrabandă, contrafacere. Trebuia să fii foarte hotărât să colectezi mai mult și să nu lași să existe dublu standard în economie – uni își plătesc la zi impozitele, alții sunt iertați, păsuiți, amnistiați.

Trebuia să absorbim fondurile alea europene, unde întârzierea e maximă, și evident că din toate aceste motive, în final, avem probleme.

Nu mai vorbim de cheltuieli, de reforme, care trebuiau ținute sub control și care în final trebuiau toate să genereze o presiune pe deficit.

Acum e imoral și incorect pentru Guvern să vină, să ridice din umeri, să nu ne dea nicio explicație de ce n-a absorbit fondurile europene, de ce eșuează cu colectarea, de ce eșuează cu evaziunea, contrabanda etc, de ce nu aduce noi investitori în România, de ce privatizează, de ce nu reformează România, de ce nu reduce cheltuielile”, a spus Cristian Păun la B1 TV.

Cristian Paun, economist
SURSA FOTO: Facebook

Guvernul a întreținut dezechilibrele în loc să acționeze împotriva fraudei fiscale

Păun susține că, în loc să acționeze hotărât contra fraudei fiscale și a tratamentului preferențial, Guvernul a întreținut dezechilibrele. Acestea au fost agravate de întârzierile semnificative în atragerea fondurilor europene – o resursă esențială pentru investiții și echilibru bugetar.

Cristian Păun a criticat dur măsurile guvernamentale, afirmând că Guvernul ar fi trebuit să adopte o abordare mult mai fermă în combaterea evaziunii fiscale și să evite existența unui sistem fiscal cu două viteze, în care unii plătesc impozitele la zi, iar alții beneficiază de amnistii sau iertări. El a subliniat că autoritățile ar fi trebuit să demonstreze hotărâre în colectarea veniturilor și să rezolve problema întârzierilor în absorbția fondurilor europene, care au avut un impact negativ asupra economiei.

Păun a exprimat nemulțumirea față de faptul că Guvernul nu a reușit să atragă fonduri europene în 2024, iar în 2025, în loc să găsească soluții reale, propune majorarea TVA-ului și a impozitelor pe venit, măsuri pe care le consideră inacceptabile pentru români.

„Taxarea nu a reprezentat niciodată o soluție la dezvoltarea unei țări. Până la urmă, prin taxare, progresivă sau nu, nu facem decât să mutăm resurse dintr-un buzunar în altul. Taxarea nu te dezvoltă și e o iluzie”, a adăugat profesorul.

În opinia economistului, creșterea taxelor nu este o soluție viabilă pentru redresarea economică, ci mai degrabă un semn al incapacității guvernamentale de a gestiona eficient economia. Păun a respins ideea că majorarea fiscalității ar putea reduce deficitul bugetar și a avertizat că România riscă să repete greșelile altor state care au încercat să se redreseze prin măsuri de austeritate. El a afirmat că adevărata soluție ar fi o ajustare a cheltuielilor și veniturilor la ceea ce poate produce efectiv economia, subliniind că țara se află într-o criză economică din ce în ce mai adâncă.