Taxe și impozite 2025. România a ajuns la un acord cu Comisia Europeană

Marius Budai

Marius Budăi / SURSA FOTO: Facebook

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a anunțat că taxele și impozitele nu vor crește în 2025. Acesta a precizat că Planul Fiscal convenit cu premierul Marcel Ciolacu nu prevede o astfel de măsură.

Taxele și impozitele nu vor crește în 2025

Potrivit lui Marius Budăi, planul fiscal convenit de guvernul Ciolacu cu Comisia Europeană nu va include nicio creștere de taxe pentru anul viitor. Acesta a menționat că TVA-ul va rămâne neschimbat, iar microîntreprinderile vor păstra plafonul de 500.000 de euro pentru impozitul pe venit.

Fostul ministru al Muncii a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, ce va conține planul:

  • Investiții record – Se preconizează că investițiile publice vor ajunge la 155 de miliarde de euro în următorii cinci ani, cu vârfuri în 2025 și 2026. Aceasta va conduce la crearea de locuri de muncă bine remunerate în țară, precum și la o creștere a veniturilor pentru bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.
  • Stabilitate financiară – Deficitul bugetar este estimat să scadă sub 3% până în anii 2030-2031, iar datoria publică va înregistra o tendință descendentă.
  • Predictibilitate și sustenabilitate – Începând din 2029, cheltuielile curente vor fi finanțate din veniturile economiei naționale, iar deficitul va fi generat exclusiv de investiții.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că acest plan va asigura o dezvoltare economică solidă și va oferi siguranță și predictibilitate pentru toți cetățenii român, a mai precizat Marius Budăi.

Impozit suplimentar de la 1 ianuarie 2025

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează că introducerea unui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile din sectorul petrolului, gazelor și carburanților ar putea conduce la creșterea prețurilor la gaze naturale, benzină și motorină.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), avertizează că propunerea deputaților de a introduce un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru toate companiile din sectorul petrolului, gazelor și carburanților ar putea determina creșterea prețurilor la gaze naturale, benzină și motorină.

Deși această măsură fiscală are ca scop generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat, ar putea transfera povara financiară asupra consumatorilor finali, sporind costurile pentru combustibili și utilități. Chisăliță subliniază că impozitul ar putea influența direct prețurile, deoarece companiile din domeniu ar căuta să compenseze pierderile cauzate de taxa suplimentară prin majorarea tarifelor.

Într-un context deja delicat, în care prețurile energiei cresc la nivel global, o astfel de măsură ar putea agrava situația pe piața internă și ar afecta atât consumatorii casnici, cât și sectorul industrial. Mai multe puteți citi aici.