Românii au plătit prin card bancar taxe şi impozite locale în valoare de aproximativ 20 milioane lei în primele trei luni ale anului, cu 388% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2009, se arată într-un comunicat al operatorului de carduri Visa Europe.

Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a fost de 279 lei, conform informaţiilor raportate de către băncile din România pentru primul trimestru din 2010.

„Faţă de anul 2009, am asistat la începutul acestui an la o creştere extraordinară a volumului taxelor şi impozitelor plătite prin card. Achitarea impozitelor cu ajutorul cardului este avantajoasă atât pentru contribuabil, cât şi pentru administraţie. Cu cât mai multe primării implementează plata prin card pentru taxele şi dările locale, cu atât mai mult va creşte şi gradul încasării la bugetele locale”, a declarat, luni, în comunicat, directorul general pentru România al Visa, Cătălin Creţu.

Astfel, în intervalul analizat au fost realizate peste 70.000 de tranzacţii, de 6,5 ori mai multe decât în ianuarie-martie 2009.

Dintre cele 100 de primării care au implementat plata prin card a taxelor, 22 sunt reşedinţe de judeţ şi cinci sunt primării de sector din Bucureşti, ceea ce înseamnă că doar 58% din totalul de 46 de capitale de judeţ de la nivelul României pun la dispoziţia cetăţenilor această modalitate de plată.

La nivel naţional, doar 10 primării au implementat plata online prin card a taxelor şi impozitelor. Cetaţenii din Arad, Baia Mare, Bucureşti Sector 2, Oradea, Timişoara, Câmpia Turzii, Carei, Dej, Lugoj şi Sighetul Marmatiei îşi pot achita taxele şi impozitele locale prin intermediul Internetului, cu orice card, se mai arată în raportul operatorului de carduri bancare.

În luna martie s-au plătit cele mai multe taxe şi impozite locale prin card, atât din punct de vedere al numărului, cât şi valoric, respectiv 37.275 tranzacţii în valoare de 10,95 milioane lei.

Visa Europe este o organizaţie deţinută şi condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

SURSA: Mediafax