CUM variază taxele de studiu la facultate în țările europene

Costul învățământului superior pentru studenți variază în mod considerabil în Europa, indică un raport publicat de Comisia Europeană. Cele mai ridicate taxe de școlarizare se înregistrează în Anglia, unde studenții plătesc până la 11 500 euro pe an universitar, în timp ce în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Grecia, Malta, Norvegia, Regatul Unit (Scoția) și Suedia, în majoritatea cazurilor nu se percep taxe.

Țările nordice se numără printre cele mai generoase, deși Finlanda și Suedia au urmat recent exemplul Danemarcei, introducând taxe pentru studenții internaționali. Toate țările, cu excepția Islandei și Norvegiei, percep taxe pentru studenții originari din afara Europei.
Cele mai ridicate taxe sunt percepute în Regatul Unit (Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord). Până în 2012, nivelul taxelor se ridica la 4.200 euro pe an pentru cursurile de licență. Din septembrie 2012, în Anglia acest nivel a crescut, noul nivel de bază al taxelor de școlarizare fiind de 7460 euro, iar cel maxim de 11.190 euro. Studenții din Anglia primesc un împrumut pentru a-și plăti taxele și nu sunt obligați să îl ramburseze până când nu au un loc de muncă relativ bine plătit. Cu toate acestea, în Țara Galilor, costurile suplimentare pentru taxele de școlarizare ale studenților care au domiciliul în Țara Galilor sunt plătite de guvernul galez, inclusiv în cazul în care acești studenți nu studiază pe teritoriul Țării Galilor. Pe de altă parte, în Irlanda de Nord, taxele vor fi indexate în funcție de rata inflației, acestea situându-se la nivelul de 4.000 de euro în anul universitar 2012/2013.

La cealaltă extremă se află 9 țări în care studenții nu plătesc taxe de școlarizare (exclusiv studenții internaționali care provin din afara UE/SEE). Acestea sunt Austria, Cipru (studii de licență) Danemarca (cu excepția studenților cu frecvență parțială), Finlanda, Grecia și Malta (studii de licență), Norvegia, Regatul Unit (Scoția) (studii de licență) și Suedia.

În Germania, pentru anul universitar 2012/13, două landuri (Bavaria și Saxonia Inferioară) percep taxe, iar în celelalte 14 landuri nu se percep taxe.

Nivelurile taxelor sunt în general mai ridicate pentru studiile de masterat (al doilea ciclu) decât pentru studiile de licență (primul ciclu); de asemenea, numărul studenților care plătesc taxe în al doilea ciclu este mai mare. În Grecia, Cipru, Malta și Regatul Unit (Scoția), se percep taxe numai pentru al doilea ciclu, nu și pentru primul, iar pentru studiile de masterat se percep de regulă taxe mai mari în Irlanda, Franța, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovenia și Regatul Unit (Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord).