Măsuri ferme pentru reducerea birocrației

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat, într-o declarație recentă făcută la Târgu Mureș, importanța adoptării unor măsuri ferme pentru reducerea birocrației după aprobarea bugetului pentru anul 2025.

Acesta a evidențiat necesitatea desființării agențiilor regionale, precum cele ale ANAF, explicând că funcționarea lor generează costuri inutile pentru stat și că eliminarea lor ar putea aduce economii semnificative.

„Este o aşteptare foarte importantă să reducem birocraţia (…). Trebuie să desfiinţăm toate agenţiile regionale, nu e nevoie de aceste agenţii. Asta înseamnă că vom putea economisi foarte mulţi bani de la bugetul de stat (…). Deci aceste agenţii sunt puse la nivel regional şi de fapt ele spun că coordonează direcţiile judeţene. (…) Eu cred că asta trebuie să fie prima mişcare şi este absolut necesar să facem acest pas,” a declarat Kelemen, precizând că această măsură ar reprezenta un prim pas esențial pentru eficientizarea administrației publice.

Problema taxelor parafiscale

Liderul UDMR a punctat și problema taxelor parafiscale, considerând că acestea trebuie eliminate sau simplificate. El a explicat că serviciile publice trebuie să fie în strânsă concordanță cu taxele plătite de cetățeni și că actualul sistem generează nemulțumiri și ineficiențe:

„Trebuie să mai curăţăm o grămadă de taxe parafiscale, fiindcă serviciile publice trebuie să fie în concordanţă cu taxele plătite. Deci omul plăteşte o taxă, după aceea merge să-şi ia nu ştiu ce aviz pentru care mai plăteşte încă un impozit, aşa-zis impozit.”

În ceea ce privește viitorul economic, Kelemen Hunor a avertizat că anul 2025 va fi unul dificil din punct de vedere bugetar, dar a exclus categoric creșterea taxelor și impozitelor, considerând că o astfel de măsură ar avea efecte negative, precum inflația și scăderea consumului. Potrivit acestuia, soluția constă în îmbunătățirea colectării taxelor deja existente, mai ales a TVA-ului:

„Taxele şi impozite nu trebuie crescute. Este absolut inutil şi contraproductiv. Dacă creşti taxele şi impozitele înseamnă că produci inflaţie şi reduci consumul. Înseamnă că doar aparent vei avea mai mulţi bani la buget. Colectarea trebuie să fie prima preocupare şi încă avem mult de recuperat, mai ales în zona TVA-ului.”

El a mai precizat că este necesar ca autoritățile să fie transparente în comunicarea cu cetățenii despre situația financiară și măsurile care vor urma:

„Trebuie să spunem clar cetăţenilor, societăţii în ce stadiu ne aflăm şi ce ne aşteaptă. Nu avem voie să minţim, nu avem voie să lăsăm în ceaţă şi nu avem voie să aruncăm sub preş dificultăţile din buget.”

Astfel, Kelemen Hunor consideră că reducerea birocrației, simplificarea taxelor și colectarea eficientă a acestora sunt pași esențiali pentru a depăși provocările bugetare din următorii ani.