Update:

Peste 2.100 de extrase de carte funciară au fost eliberate gratuit pe 7 aprilie, prima zi fără taxe, a anunțat Ministerul Dezvoltării. Valoarea totală economisită de cetățeni se ridică la aproximativ 53.800 de lei.

„2.152 de extrase de carte funciară au fost eliberate gratuit, în România, pe 7 aprilie, în prima zi când acest serviciu public este gratuit pentru proprietari”, a transmis, luni, Ministerul Dezvoltării.

Știrea inițială:

Extrasele de carte funciară vor putea fi obținute gratuit începând de astăzi

Începând cu 7 aprilie, proprietarii vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan de la ghișeele oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară.

În 2024, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a eliberat 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, în urma căror servicii a încasat 60 de milioane de lei de la cetățeni.

„Nu este normal ca, atunci când cerem un extras de carte funciară, să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Până acum, această taxă era de 20 și 25 de lei, dar, de aici înainte, o eliminăm și acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor!”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Cseke Attila
SURSĂ FOTO: Facebook, Cseke Attila

Oficialul a precizat, de asemenea, că taxa va continua să fie plătită de persoanele fizice și juridice care solicită extrase de carte funciară pentru imobile aflate în proprietatea altor persoane.

Cseke Attila a făcut anunțul miercuri, 2 aprilie

Miercuri, 2 aprilie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că, începând de luni, nu se vor mai percepe taxe pentru extrasele de carte funciară solicitate la ghișeu. Ministrul a subliniat că statul român trebuie să respecte cetățeanul și să nu îi ceară bani pentru documente oficiale emise de instituții publice, având în vedere că funcționarii sunt deja plătiți din fonduri publice.

În prezent, persoanele care doresc un extras de carte funciară pentru un imobil pe care îl dețin trebuie să achite 25 de lei la ghișeu sau 20 de lei online. Aceste taxe vor fi eliminate: de la 7 aprilie 2025 la ghișeu și de la 2 iunie 2025 în mediul online.

Cseke Attila a mai precizat atunci că statul român trebuie să ofere aceste servicii gratuit, întrucât cetățenii plătesc deja pentru funcționari prin impozitele lor. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial, iar sistemul va fi pregătit să funcționeze începând cu 7 aprilie 2025, astfel că orice proprietar de imobil va putea obține gratuit un extras de carte funciară pentru bunul său.

„Practic, vorbim despre respectul statului pentru cetățean. Când cetățeanul se duce la un ghișeu și cere o informație, un document oficial emis de statul român, care este generat de un funcționar plătit din bani publici, atunci nu poți să ceri un tarif pentru asta, pentru că e un serviciu public, e exercițiul serviciului public care e în general pentru cetățean.

Astăzi, la cadastru, dacă vreți să cereți un extras de carte funciară spre informare despre proprietatea care vă aparține, dacă mergeți la ghișeu trebuie să plătiți 25 de lei. Dacă cereți digital e 20 de lei. Din 7 aprilie, pe partea de ghișeu fizic și din 2 iunie pe partea digitală desființăm această taxă. Vă dau un exemplu, sunt trei astfel de tarife care se desființează, reimpunem respectul statului față de cetățean.

Statul trebuie să-și respecte cetățeanul, e dreptul lui de a primi un serviciu public, el îl plătește pe funcționar și nu e în regulă să cerem tarife pentru acest lucru. Ordinul e în Monitorul Oficial, totul e pregătit de luni ca acest sistem să intre în vigoare. Deci orice cetățean care are în proprietate un imobil, o casă, un teren, va putea să ceară extras de carte funciară despre propriul imobil în mod gratuit”, a anunțat acesta în cadrul unei intervenții TV.

Oficialul român a recunoscut că suprapunerea planurilor cadastrale în România reprezintă o problemă complexă, deoarece aceasta este strâns legată de aspectele legale ale proprietății. Mai multe puteți citi aici.