De luni, 7 aprilie, nu se vor mai plăti taxe pentru extrasele de carte funciară solicitate la ghișeu
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că, începând de luni, 7 aprilie 2025, nu se vor mai plăti taxe pentru extrasele de carte funciară solicitate la ghișeu. Din punctul lui de vedere, statul român trebuie să respecte cetățeanul și să nu îi ceară bani pentru documente oficiale emise de instituții publice, mai ales că funcționarii sunt deja plătiți din bani publici.
În prezent, dacă cineva vrea un extras de carte funciară despre un imobil pe care îl deține, trebuie să achite 25 de lei la ghișeu sau 20 de lei online. Aceste taxe vor fi eliminate: din 7 aprilie la ghișeu și din 2 iunie în online.
Potrivit spuselor sale, statul român trebuie să ofere aceste servicii gratuit pentru că oamenii oricum plătesc funcționarii prin impozitele lor. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Sistemul va fi gata să funcționeze începând de luni, 7 aprilie 2025. Astfel, orice proprietar de imobil va putea obține gratuit un extras de carte funciară pentru bunul său.
„Practic, vorbim despre respectul statului pentru cetățean. Când cetățeanul se duce la un ghișeu și cere o informație, un document oficial emis de statul român, care este generat de un funcționar plătit din bani publici, atunci nu poți să ceri un tarif pentru asta, pentru că e un serviciu public, e exercițiul serviciului public care e în general pentru cetățean.
Astăzi, la cadastru, dacă vreți să cereți un extras de carte funciară spre informare despre proprietatea care vă aparține, dacă mergeți la ghișeu trebuie să plătiți 25 de lei. Dacă cereți digital e 20 de lei. Din 7 aprilie, pe partea de ghișeu fizic și din 2 iunie pe partea digitală desființăm această taxă. Vă dau un exemplu, sunt trei astfel de tarife care se desființează, reimpunem respectul statului față de cetățean.
Statul trebuie să-și respecte cetățeanul, e dreptul lui de a primi un serviciu public, el îl plătește pe funcționar și nu e în regulă să cerem tarife pentru acest lucru. Ordinul e în Monitorul Oficial, totul e pregătit de luni ca acest sistem să intre în vigoare. Deci orice cetățean care are în proprietate un imobil, o casă, un teren, va putea să ceară extras de carte funciară despre propriul imobil în mod gratuit”, a anunțat ministrul Dezvoltării, miercuri seară, în cadrul unei intervenții TV.

Românii au problemele cu suprapunerea planurilor cadastrale
De altfel, oficialul român a recunoscut că suprapunerea planurilor cadastrale în România este o problemă complicată pentru că are legătură cu proprietatea. Potrivit spuselor sale, multe firme au preluat lucrări de cadastru, dar și-au supraestimat capacitatea.
El a explicat că, atunci când același teren este înregistrat cadastral pentru mai multe persoane sau apar conflicte, legea obligă părțile să rezolve situația în instanță. Practic, oamenii trebuie să meargă la tribunal ca să își dovedească dreptul de proprietate. În unele cazuri, doi cetățeni ajung să se judece din cauza unei greșeli făcute de firma care s-a ocupat de cadastrare.
Din acest motiv, Cseke Attila a cerut Agenției Naționale de Cadastru să pregătească un plan de acțiune pentru a evalua cât de mare este problema.
În prezent, 300 de localități sunt complet cadastrate. Dintr-un total de 3.400 de localități, doar 300 sunt finalizate. Totuși, acum zece ani nu exista niciuna. Ministrul Dezvoltării a recunoscut că autoritățile române și-au supraestimat capacitățile și că trebuie să fie corecți în această privință. Măsurătorile cadastrale nu sunt făcute de oficiile de cadastru, ci de firme private. Problema a apărut când au fost lansate marile programe de cadastru, mai întâi cu bani europeni și apoi cu fonduri de la stat. El consideră că nu s-a analizat corect dacă există suficientă capacitate pentru aceste lucrări.