Codul Fiscal s-ar putea schimba pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor

Guvernul României caută să reducă șomajul în rândul tinerilor. Un proiect de lege propune schimbări în Codul Fiscal pentru a încuraja angajarea tinerilor și a reduce șomajul în rândul lor. Proiectul de legea fost înregistrat deja la Senat.

El urmărește să ofere avantaje fiscale pentru tinerii care sunt la început de carieră, precum:

  • scutirea de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru cei care obțin pentru prima dată un salariu, pentru o perioadă de 24 de luni, în limita salariului minim pe economie;
  • exonerarea de la plata impozitului pe venit pentru elevi, ucenici și studenți care lucrează;
  • scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate și reducerea contribuțiilor sociale pentru elevii, ucenicii și studenții care lucrează cu jumătate de normă.

În motivarea proiectului de lege se menționează că, în anul 2022, peste 18.000 de tineri sub 24 de ani au părăsit România definitiv, cu 6.000 mai mulți decât în anul 2021. Se estimează că impactul asupra bugetului de stat ar putea ajunge la 4,8 miliarde de lei anual, bazat pe aproximativ 300.000 de noi contracte de muncă.

Totuși, se argumentează că efectele pozitive indirecte ar putea compensa această sumă:

  • reducerea costurilor cu educația pentru tinerii care aleg să rămână în țară, estimate la aproximativ 170.000 lei per persoană;
  • creșterea veniturilor din TVA, accize și alte taxe generate de noile salarii care intră în economie;
  • scăderea costurilor statului legate de șomaj.

Astfel, proiectul de lege propune modificări la articolele 60, 141 și 154 din Codul Fiscal, introducând noi categorii de persoane care să fie scutite de impozite și contribuții sociale, potrivit Legal Badger.

Tineri, studenti
SURSA FOTO: Dreamstime

Șomaj pentru absolvenții de liceu

Tinerii care au terminat liceul, o școală postliceală sau facultatea și nu și-au găsit un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire pot primi ajutor financiar sub formă de șomaj. Ca să primească acest ajutor, trebuie să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în cel mult 60 de zile de la finalizarea studiilor.

Conform art. 17 alin. (2) lit. a din Legii nr. 76/2002, sunt asimilați șomerilor, absolvenții „instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 18 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale”

Conform art. 82 din același act normativ: „În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.”

În eventualitatea în care tinerii își găsesc un loc de muncă, potrivit art. 73^1 alin. (1) din Legea nr. 76/2002:

„Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării.”