Fata de anul trecut costul unei vacante la mare s-a dublat. Nimic de zis daca si serviciile sau conditiile de cazare ar fi altele. Insa acelasi mobilier invechit, acelasi miros de mucegai care persista de ani in camere, aceleasi gunoaie adunate atat pe plaja, cat si in statiuni, acelasi timp pierdut asteptand sa te serveasca cineva la masa s.a.m.d. Din acest punct de vedere nimic nou sub soarele litoralului Marii Negre. Insa cand vine vorba de taxe, edilii consiliilor locale devin exigenti.
Din acest an taxa de sedere in statiune s-a majorat semnificativ. Desi Ordonanta de urgenta nr. 62 din martie a.c. permitea ca aceasta taxa sa oscileze intre 0,5 si 5% din tariful de cazare, inmultita cu numarul de zile pentru un turist, consilierii primariei din Mangalia au ales de la inceput cota maxima, care se aplica la hotelurile si vilele din statiuni, incepand cu Olimp si terminand cu Saturn. Edilii orasului Constanta au ales pentru statiunea Mamaia un mod diferentiat de aplicare a taxei de sedere. Adica, in functie de numarul de stele cu care este cotat hotelul. Pentru o stea – 1,5%, pentru doua stele – 2% si asa pana la cinci stele unde se percepe o cota de 5% din tariful de cazare, inmultita cu numarul de zile. Ceea ce inseamna ca o familie ajunge sa plateasca pentru un sejur peste 200.000 lei taxa de sedere. La care se mai adauga, bineinteles, si taxa de statiune care este de 10.000 lei de persoana.
De ce asa de mult? Este o intrebare, pe care orice turist o pune atunci cand i se cer acesti bani. Normal, dai un ban, dar sa stii pentru ce il dai. Desi acest act normativ se aplica de cateva luni, nici primaria din Mangalia si nici primaria din Constanta nu si-au facut publice intentiile. In afara afisului pus la receptiile hotelurilor, care te informeaza ca trebuie sa platesti, nimeni nu da alte detalii. Zamfir Iorgus, primarul Mangaliei, sustine ca banii merg la bugetul local. El mizeaza ca din aceste taxe se vor strange circa trei miliarde lei pe tot sezonul. „Trei miliarde costa bugetul local numai spatiile verzi, curatenia si asfaltatul drumurilor.
Pentru finalizarea investitiilor la nivel de statiuni avem nevoie de
cinci miliarde lei. Mangalia are doar 50.000 de locuitori, respectiv contribuabili. Bugetul nostru local nu face fata. In cursul verii, se aduna aici peste 250.000 de persoane, punand la socoteala si turistii”, explica primarul Iorgus.
Agentiile de turism contra primarului din Mangalia
Insa nevoia de bani a consiliului din Mangalia nu scuza faptul ca turistul plateste pentru o saptamana de sedere intr-o statiune contravaloarea lunara a intretinerii unui apartament. Mai mult, acele servicii oferite de primarie turistilor, respectiv, curatenia, iluminatul, salubrizarea lasa de dorit in continuare.
La Mamaia aceeasi situatie. Daca primarul din Mangalia a reusit sa spuna ce va face cu banii, directorul directiei financiare din Primaria Constanta, Mircea Tulea, nici atat. Lozinca acestuia suna cam asa: „Le luam banii si apoi vom vedea ce vom face. Avem multe programe in calcul”. Insa de programe turistii sunt satui si de multi ani asteapta sa se schimbe ceva pe litoralul Marii Negre.
Nivelul exagerat al acestor cote a provocat scandal si la nivelul agentiilor de turism. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) atrage atentia ca pe langa cresterea TVA in turism, de la 11%, la 22%, poluarea cu petrol a Marii Negre, si aceasta taxa exagerata a facut ca in luna iulie sa se inregistreze cel mai scazut grad de ocupare din ultimii zece ani.
Fata de anul trecut, cand in aceasta perioada toate locurile erau ocupate, acum, pe litoral, gradul de ocupare este in medie de 75-80%. Asociatiile profesionale din turism, impreuna cu directorii societatilor comerciale de pe litoral au adresat o scrisoare consiliului local din Mangalia, prin care au cerut diminuarea acestei cote la 0,5%, sau la 1%.
„Singurul primar taranist de pe litoral a pus capac turismului romanesc cu cota lui de 5% din tariful de cazare. In 20 iulie a.c., statiunea Neptun avea cel mai scazut grad de ocupare din ultimii ani, adica de 80%. Turistul este nevoit sa plateasca 5%, comision la agentie, si un alt comision de 5% la primarie”, spune Alin Burcea, vicepresedintele ANAT.
Presiunile exercitate atat de ANAT, cat si de presedintele Autoritatii Nationale a Turismului, Sorin Frunzaverde, au determinat consiliul local din Mangalia sa treaca din nou la vot. De saptamana trecuta, din 21 iulie a.c., taxa de sedere a scazut de la 5% la 2,5% din tariful de cazare.
In conditiile in care un sejur in Turcia sau Grecia, unde serviciile nu lasa de dorit, a ajuns sa fie mai ieftin decat un sejur pe litoralul romanesc, romanii aleg, mai mult decat in alti ani, sa plece in strainatate. Poate doar o „greva” a turistilor (lipsa lor acuta din statiunile romanesti) sa sensibilizeze autoritatile pentru a trece o data la fapte, si anume, la privatizarea mult asteptata, care, numai prin aparitia unei reale concurente, sa poata duce la schimbarea radicala de mentalitate a tuturor prestatorilor de servicii din turism.
Taxele de sedere gonesc turistii din statiuni
29 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 29 iulie 1999, 15:00
Fata de anul trecut costul unei vacante la mare s-a dublat. Nimic de zis daca si serviciile sau conditiile de cazare ar fi altele. Insa acelasi mobilier invechit, acelasi miros de mucegai care persista de ani in camere, aceleasi gunoaie adunate atat pe plaja, cat si in statiuni, acelasi timp pierdut asteptand sa te serveasca cineva la masa s.a.m.d. Din acest punct de vedere nimic nou sub soarele litoralului Marii Negre. Insa cand vine vorba de taxe, edilii consiliilor locale devin exigenti. Din
Etichete: arhiva,
mangalia
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook