Tanczos Barna anunță măsuri de urgență pentru salvarea industriei auto românești

Tanczos Barna anunță măsuri de urgență pentru salvarea industriei auto românești. Autoritățile române încep să își contureze strategia pentru a proteja industria auto locală de efectele negative generate de noile măsuri comerciale anunțate de Statele Unite. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a inițiat discuții directe cu actorii cheie din domeniu pentru a evalua impactul și a identifica soluții rapide.

Întâlnirea, organizată la începutul acestei săptămâni, a reunit reprezentanți ai Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și ai Confederației Patronale Concordia. Scopul consultărilor a fost de a construi un răspuns coerent în fața introducerii unor tarife vamale de 25% pentru oțel, aluminiu și vehicule provenite din Uniunea Europeană.

„Pregătim primele măsuri pentru protejarea industriei auto din România, în contextul noilor taxe vamale impuse de SUA. Astăzi am demarat procesul de consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi ai Confederaţiei Patronale Concordia. Firmele româneşti furnizează componente esenţiale pentru industria auto europeană şi contribuie, astfel, indirect, la exporturile de autoturisme din Uniunea Europeană către Statele Unite. În acest context, este esenţial să monitorizăm cu atenţie evoluţiile pieţei şi noile perspective generate de actualele schimbări”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Barna Tanczos
SURSA FOTO: Facebook, Barna Tanczos

Rolul strategic al României în industria auto europeană

România, deși nu este un exportator direct de autoturisme către SUA, are un rol esențial în lanțul de producție european, companiile autohtone furnizând componente importante pentru giganți ai industriei. Astfel, noile măsuri ar putea afecta indirect producția și exporturile europene, cu efecte în cascadă asupra economiei românești.

În urma consultărilor, s-a decis elaborarea unei analize detaliate privind posibilele efecte economice, care va sta la baza unor politici de sprijin. Printre măsurile avute în vedere se numără scheme de ajutor de stat, facilități fiscale și mecanisme de compensare a pierderilor potențiale.

Industria auto din România, unul dintre pilonii exporturilor naționale, se află astfel în fața unei provocări externe semnificative.

„Prioritatea noastră rămâne protejarea competitivităţii companiilor româneşti şi a locurilor de muncă din industria auto”, a subliniat Tanczos Barna.

Trump anunță tarife minime de 10% pentru importurile în SUA și 20% pentru cele din UE

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat mult-așteptatele tarife reciproce denumite „Ziua Eliberării” în Grădina cu Trandafiri a Casei Albe. Liderul UE a declarat că este o lovitură majoră pentru economia mondială și că „consecințele vor fi grave pentru milioane de oameni.”

Alimentele, transportul și medicamentele vor costa mai mult, a spus ea, „iar acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni.”

Von der Leyen a recunoscut că sistemul comercial mondial are „deficiențe grave” și a afirmat că UE este pregătită să negocieze cu SUA, dar este de asemenea pregătită să răspundă cu contramăsuri.

Comentariile ei vin în contextul în care anunțul tarifar al președintelui Donald Trump a fost întâmpinat, inițial, cu reacții temperate din partea partenerilor comerciali principali, evidențiind lipsa de interes pentru un război comercial în toată regula.

Trump a prezentat taxele de import, pe care le numește „tarife reciproce” și care variază între 10% și 49%, într-un mod cât se poate de simplu: SUA le va aplica partenerilor săi comerciali aceleași măsuri pe care, spune el, aceștia le-au aplicat SUA timp de decenii.