Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că îşi propune ca ţintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepţie, nu o regulă.
'Eu vă propun astăzi o altă ţintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. – din programul de guvernare) – România normală. Vă propun şi îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredinţaţi astăzi, dacă veţi vota în favoarea guvernului, să avem o ţară normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură marea majoritate a cetăţenilor europeni. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum e normal să fie, în care anormalul să fie o excepţie, şi nu o regulă cum pare a fi astăzi în foarte multe domenii de activitate', a subliniat Sorin Grindeanu.
Potrivit acestuia, primul semn de normalitate este ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale şi să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul şi încrederea cetăţenilor.
'Aceasta este relaţia normală între cei aleşi şi cei care au ales. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenţiei şi votului Parlamentului veţi regăsi toate măsurile prezentate în timpul campaniei electorale de dl preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români şi e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obţinut majoritatea în noul Parlament', a mai declarat premierul desemnat.
El a arătat că îşi mai doreşte o ţară în care creşterea economică să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor.
'Scopul tuturor acţiunilor noastre, a celor aflaţi în serviciul public, este bunăstarea celor care ne-au votat şi care plătesc taxe şi impozite. Într-o ţară normală, bunăstarea cetăţeanului trebuie să fie la baza oricărei decizii şi la capătul oricărui act de guvernare. Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creşterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăseşte într-un fel sau altul în buzunarele românilor', a afirmat Grindeanu.
Premierul desemnat a spus că o ţară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiţii pentru creşterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar şi o ţară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetăţenii săi, 'nu salarii mici, în speranţa că astfel vor veni mai mulţi investitori străini'.
'Într-o ţară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetăţeni şi abia apoi succesul investitorilor străini. Vrem investiţii străine în România, însă investiţii care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investiţiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare radicală a viziunii economice în privinţa atragerii investitorilor străini. Vrem ca investitorii străini să găsească în România o forţă de muncă bine calificată, nu o forţă de muncă prost plătită. Vrem ca investitorii străini să găsească în România un cadru fiscal predictibil şi o fiscalitate redusă pe muncă, şi nu taxe foarte mari pe salarii foarte mici', a mai arătat Sorin Grindeanu.
Acesta a amintit că programul de guvernare al PSD cuprinde măsuri prietenoase pentru oamenii de afaceri şi pentru investitori.
'Ţinta noastră este ca în clasamentul statelor europene cu cele mai mici taxe pe muncă România să urce de pe locul 21 în prezent pe locul 6 la începutul anului viitor. (…) În acelaşi timp, avem în vedere o creştere a salariului minim pe economie la 1.450 de lei în acest an şi până în 2020 la 1.750 de lei. Totodată, avem un pachet serios de măsuri care include reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă, concomitent cu stimularea afacerilor, astfel încât să avem o creştere a salariului minim pe economie de la 2.815 lei la 3.950 de lei în 2020. Într-o ţară normală, cei care au muncit o viaţă întreagă şi au contribuit la dezvoltarea economică au la bătrâneţe o pensie decentă. Trebuie să creştem valoarea punctului de pensie, astfel încât acesta să ajungă în 2021 la 45% din valoarea salariului mediu pe economie, respectiv 1.775 de lei, cu o primă creştere la 1.000 de lei în anul 2017', a detaliat Grindeanu.
O altă măsură vizează creşterea veniturilor populaţiei prin scăderea taxelor aferente acestora.
În acest sens, este propusă scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună, indiferent dacă este vorba de pensii, salarii sau venituri din activităţi independente.
'Îmi doresc, de asemenea, o Românie normală, în care tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate pentru a câştiga un venit decent pentru familiile lor. (…) Este un fenomen foarte grav, care destramă familii. Stoparea acestui fenomen trebuie să fie o prioritate naţională. (…) Dacă vom dezvolta o forţă de muncă bine calificată, am convingerea că investitorii străini, dar şi cei români vor fi interesaţi să dezvolte afaceri în ţara noastră. (…) Avem prevăzut programul 'primul salariu', care se acordă tinerilor absolvenţi de studii superioare, garanţia unui salariu de încadrare de minim 2.500 de lei, iar pentru tinerii rezidenţi care au absolvit o facultate de medicină vrem să le garantăm ca primul salariu să pornească de la 1.200 de euro şi zero impozit pe venit', a explicat premierul desemnat.
El a salutat decizia Parlamentului de a adopta legea eliminării celor 102 taxe, care, în opinia sa, 'reprezintă cel mai amplu demers de reducere a birocraţiei din România', şi a mai propus implementarea plăţii online a taxelor, astfel încât, până la 1 ianuarie 2018, toate taxele care nu pot fi plătite online să fie automat desfiinţate.
'În viziunea mea, o România normală înseamnă ca cetăţenii să aibă acces la serviciile de sănătate normale şi civilizate în spitale normale şi curate (…), trebuie să aibă acces la medicamente, indiferent de afecţiune şi de costuri. Nu putem pune plafoane pe dreptul la viaţă. (…) Într-o ţară normală, fiecare copil are acces la o educaţie care respectă normele de bază de igienă şi de dotare. De aceea, am introdus în programul de guvernare 2.000 de şcoli. (…) şi construcţia a 2.500 de creşe şi grădiniţe. Într-o ţară normală, dascălii sunt bine plătiţi şi respectaţi pentru că ei pregătesc noile generaţii, de care depinde viitorul unei naţiuni. (…) În opinia mea, o ţară normală înseamnă să poţi circula pe drumuri normale', a adăugat prim-ministrul desemnat. AGERPRES