Taxele şi impozitele locale din București vor creşte cu 5,1% din 2023, conform ratei inflaţiei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de joi.
În hotărârea adoptată cu 30 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi trei abţineri sunt invocate prevederi ale Codului fiscal, conform cărora, în cazul oricărui impozit sau taxe locale, ce constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, pentru anul 2021, rata inflaţiei este de 5,1%. Proiectul de hotărâre menţine reducerea cu 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride. Totodată, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an este de 10%.
Noi tarife pentru biletele la teatru din București
Consilierii generali din Capitală au votat, în şedinţa de joi, tarife noi pentru biletele la spectacolele de la Teatrele „Nottara”, „Bulandra”, „Constantin Tănase” în stagiunea 2022-2023. Actriţa Monica Davidescu, membru în Consiliul General, a atras atenţia, înaintea votului, că preţurile la biletele de teatru cresc, în condiţiile în care veniturile spectatorilor din Bucureşti nu se majorează de la o şedinţă a CGMB la alta.
„Observ că în ultimele luni am avut, de fiecare dată, pe ordinea de zi, aceste creşteri tarifare ale instituţiilor de cultură din Bucureşti. Faptul că s-a sub-bugetat atât de mult bugetul instituţiilor culturale din Bucureşti îi face pe directorii pe care aţi tot dorit să-i daţi afară – nu am înţeles exact comisiile acelea de la Direcţia de cultură, e un alt subiect – au fost nevoiţi să îşi ridice veniturile proprii.
Dar în fiecare şedinţă noi avem încă o ridicare de venituri proprii, de tarife, pentru ca aceştia să poată supravieţui, să poată face în continuare acte de cultură. Vreau să vă amintesc, domnule primar şi stimaţi consilieri, că întotdeauna cultura a fost sprijinită de administraţiile oraşelor, pentru că nu se poate altfel.
Prin mărirea acestor tarife se va micşora numărul spectatorilor din sălile de teatre, pentru că, nu uitaţi, bucureştenii sub nicio formă nu se îmbogăţesc de la şedinţă de-a noastră la alta, iar la tarifele pe care le vedem înscrise se adaugă 5% timbru teatral, 2% monumente, 1% Cruce roşie, plus taxa de bilet. Deci vă daţi seama că sunt nişte preţuri care nu mai pot fi susţinute de spectatorul bucureştean. Ar trebui să ne gândim la aceste lucruri înainte de a vota”, a afirmat actriţa Monica Davidescu, membru în CGMB, înainte ca noile tarife pentru spectacolele de la Teatrele „Nottara”, „Bulandra”, „Constantin Tănase” să fie votate.
În cele din urmă, proiectele care reglementează preţurile biletelor au fost votate. Astfel, la Teatrul „C.I. Nottara”, la Sala Horia Lovinescu şi la Sala George Constantin, biletele vor costa între 30 şi 70 de lei, respectiv între 29 şi 47,5 lei.
La premiere, spectacole-unicat, precum şi la primele 15 spectacole ale oricărei producţii noi, publicul va plăti 70,2 de lei pentru un bilet. La spectacolele online preţurile sunt între 16 şi 21 de lei, iar cele în aer liber 20 şi 32 de lei. Caietele pliant şi programele se vând cu preţuri între 2 şi 10 lei.
Biletele speciale pentru evenimente punctuale şi Fest (in) pe Bulevard costă 9,72 lei. Acestea vor fi puse în vânzare cu 1-2 zile înainte de eveniment. Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” practică tarife în funcţie de categorie, între 20 şi 35 de lei. La evenimentele speciale, de tipul galelor şi festivalurilor, biletele costă 50 şi 100 de lei.
De asemenea, Sala Savoy (394 de locuri) poate fi închiriată cu 1.000 – 10.000 de lei pe zi, în funcţie de tipul de activitate.