În multe situații, impozitarea devine un factor de blocare a unei tranzacții, având o incidență aproape similară cu a aspectelor de natură juridică sau de concurență.

Iată de ce impactul taxelor trebuie analizat de la inițierea și pe tot parcursul derulării unei tranzacții dând astfel posibilitatea ca toate problemele să fie negociate și remediate înainte de a se crea noua structură de afacere. Ambele părți trebuie să înțeleagă clar impactul pe care îl are schimbarea deținerii controlului asupra poziției fiscale a cumpărătorului sau a entității achiziționate.

Factorii cheie în procesul M&A din perspectiva taxelor

Evident că fiecare tranzacție are caracteristicile sale, însă există o serie de factori general valabili care ar trebui luați în considerare de la început, mai ales atunci când în discuție sunt operațiuni de mari dimensiuni cu entități care își desfășoară activitățile în mai multe jurisdicții.

Un prim aspect este verificarea situației fiscale (due diligence) care pune în lumină eventualele riscuri și costuri provenite din istoricul companiilor și care ar trebui să aibă loc într-o fază incipientă a negocierilor. La fel de importantă este analiza potențialelor consecințe din perspectivă fiscală a procesului de M&A, respectiv a modelării noii structuri. Anticiparea acestora poate aduce beneficii din punct de vedere al impozitării sau poate preveni anumite pierderi/costuri.

O astfel de analiză completă și detaliată ia în calcul ratele de taxare și bazele de impozitare respectiv regimul de subvenții, facilități sau condițiile de reportare a pierderilor care diferă de la o jurisdicție la alta. De aceea ar trebui verificat dacă pot fi preluate/transferate în noua structură sau dimpotrivă dispar odată cu încheierea acestui proces. În același timp, cumpărătorul ar putea să încerce să utilizeze astfel de caracteristici într-un mod adecvat obiectivului său , dar care trebuie să fie recunoscut de autoritățile fiscale. Prin urmare, verificarea fiscală va releva dacă și în ce măsură țintele pe care și le-au stabilit părțile implicate sunt conforme cu regulile astfel încât să nu ducă ulterior la dispute cu instituțiile.

 

Regulile fiscale internaționale creează incertitudine

Din acest punct de vedere, și schimbarea regulilor internaționale initiate în ultimii ani de OECD, dar și de Comisia Europeană sau alte state au impact semnificativ asupra tranzacțiilor. De exemplu, cerințele de transparență aflate în creștere au impus noi reguli complexe și detaliate de raportare, de exemplu raportarea unor date financiare de către grupurile multinaționale în fiecare stat în care au activități. Noile obligații le oferă autorităților  informații exhaustive care pot fi utilizate pentru reevaluarea întreprinderilor din perspectiva prețurilor de transfer. Scopul statelor este să taxeze profiturile acolo unde sunt generate, iar în cazul M&A își propun să împiedice acele structuri de implementare a unor tranzacții motivate în principal de a obține anumite avantaje fiscale. În acest context, verificarea fiscală ar trebui să clarifice posibilele riscuri.

Schimbarea regulilor fiscale la nivel global reprezintă până la urmă un element de impredictibilitate și instabilitate pentru M&A.

Toate aceste considerente sunt necesare pentru o estimare cât mai corectă a costurilor cu taxarea, conformarea și riscurile existente din fiecare jurisdicție. La finalul procesului cumpărătorul și vânzătorul vor putea înțelege clar cum va fi impozitată noua entitate și care va fi rata efectivă de taxare, diferența între ratele de taxare înainte și după vânzare putând fi semnificativă.

Uneori vânzătorii și cumpărătorii cad de acord să regândească termenii unei tranzacții prin schimbarea naturii condițiilor de vânzare. Evident că aspectele juridice ale tranzacției, modelarea noii structuri au consecințe fiscale foarte diferite. De exemplu, obținerea controlului prin cumpărarea de acțiuni are alte efecte față de cumpărarea unor active distincte. Dacă în prima variantă cumpărătorul preia și pasivele companiei, în cea de-a doua implicațiile fiscale sunt incomparabil mai mici, dar din punct de vedere juridic mai dificil de realizat.

În concluzie, din perspectiva taxelor principalele elemente pe care ar trebui să le aibă în vedere un proces de M&A sunt: verificarea în faza inițială (due diligence) înainte de emiterea scrisorii de intenție, analiza implicațiilor fiscale în fiecare jurisdicție (facilități, credit fiscal, deductibilități etc), consecințele opțiunilor de structurare a tranzacției (obiective strategice de business, considerente juridice etc), implicațiile legate de taxarea internațională, schimbările potențiale de legislație.

O astfel analiză complexă va contribui pe de parte la atenuarea sau eliminarea eventualelor obligații, datorii neprevăzute sau a unor eventuale dispute fiscale care pot inclusiv să anuleze tranzacția, precum și la maximizarea beneficiilor.

Alin Chitu, Director, Deloitte România