De mai bine de un an crescatorii de porci si pasari, din Romania, plangeau la usa guvernului Vasile ca importurile de carne, in special cele din Ungaria duc rapid catre faliment. Ultimele statistici ale Asociatiei Romane a Carnii (ARC) arata ca piata romaneasca este detinuta de 30% de importuri de carne din CEFTA, iar din total, 80% provin din Ungaria. Intr-un singur an importurile totale la carnea de porc au crescut de la 500 tone in 1997, la 29.400 tone in 1998, la pasare de la 14 400 tone la 63 900 tone, iar la preparatele din carne de la 10.600 tone la 35.800 tone. Fie ca proveneau din sectorul de stat, fie din cel particular, toti producatorii sustineau la unison ca nu mai pot face fata concurentei marfii unguresti, mult mai ieftina datorita subventiilor acordate de statul ungar produselor agricole. Dupa cum sustine Mihai Lungu, presedintele ARC, de doi ani si jumatate producatorii si-au vandut marfa sub costurile de productie sau la un nivel de profit zero, din cauza importurilor ieftine. Nae Iancu, directorul complexului de porci Suintest Fierbinti, sustine ca in primele patru luni din acest an si-a vandut marfa cu 2.000 de lei sub costuri. Pierderile inregistrate la Suintest se ridica la peste 2 miliarde de lei. Multi n-au rezistat in fata acestor presiuni si au tras oblonul.
Producatorii acuza
costurile mari
Fata de 2.500 de unitati de prelucrare a carnii si abatorizare existente in sectorul privat in 1997, la inceputul acestui an mai existau 1.900, din care numai 600 si-au depus bilantul pe 1998. Cei care au reusit sa supravietuiasca au fost tocmai aceia care au redus cat de cat costurile de productie sau au reusit obtinerea reesalonarii datoriilor. Pentru ca virusul acestor reesalonari in sectorul de stat s-a luat rapid si in cel particular.
Ca o solutie salvatoare, cei ramasi in bransa au cerut, in repetate randuri, majorarea taxelor vamale la importurile din Ungaria, de la 28% la 45%. Profitand de aceasta majorare, producatorii au trecut rapid la scumpiri. De la 1 iulie, preturile au saltat la porcul in viu de la 10.500 – 11.000 de lei/kg la 12.000 de lei/kg. Carcasa de porc iese din abator acum cu 18.500-20.000 de lei/kg. Implicit si cei din sectorul de industrializare a carnii s-au aliniat cresterilor de preturi, corectia fiind de 10%. In opinia producatorilor, preturile actuale ofera posibilitatea sa-si recupereze pierderile inregistrate, sa desfasoare o activitate rentabila, sa-si utilizeze mai eficient capacitatea de productie. Pe de alta parte, se ridica voci care sustin ca producatorii romani s-au invatat la profituri mari. Fata de 3-5% cat este media profiturilor cu care se merge in mai toata lumea, la noi se introduc in costuri, profituri si de peste 10%. „Producatorii au vandut sub costuri, dar unii s-au invatat la profituri mari. Profitul se face din rulajul marfii, si nu din tunuri de pret”, este de parere Dan Grozea, secretar general al federatiei sindicatelor Agrostar. Este adevarat ca in Romania negustorii practica o astfel de politica. Fata de statele occidentale unde in preajma sarbatorilor cand cererea este mult mai mare preturile scad, tocmai pentru a se vinde mai mult, la noi se poarta tocmai invers. De aici se trage poate si senzatia populatiei ca in Romania se mananca scump pentru ca producatorii speculeaza cerintele populatiei. Dar adevarat este si faptul ca producatorii romani de-abia reusesc sa-si acopere costurile de productie, in contextul in care statul mareste taxele si impozitele, la energie, carburanti si majoritatea serviciilor.
Scumpirile la carne si produse din carne intervin intr-un moment in care consumul este scazut; fiind vara, in aceasta perioada consumul de carne scade cu 10-15%, iar puterea de cumparare este si ea mult diminuata. Mai mult, chiar si cu majorarea de taxe vamale, importurile sunt mult mai atractive pentru unitatile mari din industrializarea carnii. „La 18.500 de lei/kg carcasa de porc, redevine mai interesant importul. Cu taxe vamale incluse, pot sa iau carcasa din import cu 18.300 de lei/Kg”, ne spune Mihai Lungu, directorul fabricii Gourmet. In opinia dlui Lungu, in acest an, nu vor surveni alte scumpiri la carne, pretul stabilizandu-se la 18.500 lei/kg carcasa de porc.
Taxele vamale apara soriciul romanesc
8 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 8 iulie 1999, 15:00
De mai bine de un an crescatorii de porci si pasari, din Romania, plangeau la usa guvernului Vasile ca importurile de carne, in special cele din Ungaria duc rapid catre faliment. Ultimele statistici ale Asociatiei Romane a Carnii (ARC) arata ca piata romaneasca este detinuta de 30% de importuri de carne din CEFTA, iar din total, 80% provin din Ungaria. Intr-un singur an importurile totale la carnea de porc au crescut de la 500 tone in 1997, la 29.400 tone in 1998, la pasare de la 14 400 tone la
Etichete: arhiva,
carne,
produce
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook