Bruxelles-ul a dat, zilele trecute unda verde cresterii taxelor vamale la importurile de carne de pasare, dar mentine nivelul actual pentru carcasa de porc. In urma deciziei, industria alimentara promite stabilitatea preturilor pana in 2007.

Inceputul anului aduce ultima runda din razboiul taxelor vamale pentru importurile de carne. Cum integrarea pe piata comuna europeana presupune eliminarea oricaror bariere, jucatorii importanti incearca sa prinda ultimul tren al favorurilor guvernamentale.


Crescatorii de pasari, alarmati de scaderea consumului provocat de criza gripei aviare si de invazia importurilor ieftine din Brazilia si SUA, au cerut, la sfarsitul anului trecut, cresterea taxei vamale aplicate importurilor de la 45% la 70%. Cum acordul dintre UE si tara noastra prevede reducerea treptata a taxelor, pana la eliminarea lor, in 2007, orice “deviere de la curs” trebuie aprobata de Bruxelles. “Pe fir” au intrat si crescatorii de porci, care au solicitat si ei marirea taxelor la produsele din import, pe motiv ca acestea beneficiaza de subventii generoase din partea UE. Raspunsul venit de la Bruxelles i-a dezamagit pe acestia din urma, intrucat doar “pasararii” au primit unda verde pentru majorarea taxelor vamale.


“Cresterea taxelor vine cam tarziu, cand exista deja stocuri mari pe piata. Prin urmare, nu se vor inregistra modificari semnificative de pret”, arata Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International. Alti producatori cred ca, dupa cateva luni, piata va reactiona favorabil, pe masura ce importurile se vor mai diminua. Anul trecut, importurile de carne de porc au totalizat 300 de milioane de euro, in timp ce cele de pasare au depasit o suta de milioane de euro.


Dar ce spun reprezentantii industriei de crestere a porcilor? “Masura va diminua efectivele de animale, in conditiile in care oferta autohtona este deja sub nivelul cererii. Importurile mai ieftine vor scoate de pe piata produsele noastre”, este de parere Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc.


De cealalta parte a baricadei se afla procesatorii, care, anul trecut, au cumparat din import 70% din necesarul de carne. “Mentinerea taxelor garanteaza stabilitatea preturilor. Orice crestere ar duce la scumpirea produselor din carne in galantare”, spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC).


Carnea de porc in carcasa este taxata cu 20% si este foarte posibil ca taxa sa ramana la acest nivel pana in 2007, cand va fi eliminata. In cazul carnii de pasare, persistenta gripei aviare ar putea prelungi valabilitatea noii taxe si dupa momentul aderarii. Bruxelles-ul are si el calculele sale. Importurile de carne de pasare ale Romaniei provin mai ales din SUA si Brazilia, concurenti seriosi ai producatorilor europeni.


Crescatorii de animale primesc subventii de la stat, iar cresterea taxelor vamale ar deveni o sursa indirecta de sporire a veniturilor. Potrivit Ministerului Agriculturii, sectorul zootehnic va beneficia, in 2006, de subventii de 400 milioane lei, in crestere cu circa 35% fata de 2005. Astfel, ajutorul este de 1,4 lei pentru fiecare pasare cu o greutate de cel putin 1,75 kilograme si 100-120 lei pentru fiecare porc. In plus, autoritatile sprijina achizitia de purcei sub 20 de kilograme.


Intrarea in vigoare a taxelor tine de rapiditatea cu care Guvernul va adopta proiectul de lege referitor la regimul vamal al carnii. Industria alimentara promite ca portofelul consumatorilor nu va fi afectat de jocurile de culise.

2 miliarde euro

La atat se ridica piata combinata a carnii de porc si de pasare. La aceasta suma se adauga inca jumatate de miliard de euro, din vanzarile de pe piata neagra.