Camera Taximetriştilor din Municipiul Bucureşti – CTMB, Asociaţia Naţională a Operatorilor de Transport în Regim de Taxi – ANPOTRT şi Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi – ANTTI vor organiza în perioada 3 şi 4 aprilie 2012, între orele 10.00 – 14.00, în Piaţa Constituţiei, mitinguri de protest pentru ca legea taximetriei sa fie votată de parlamentari.
Potrivit celor trei asociaţii, la aceste manifestări vor participa un număr de 2.000 autoturisme- taxi- care aparţin operatorilor de transport în regim de taxi sau taximetriştilor independenţi. Vor mai participa salariaţi ai patronatelor din acest domeniu de activitate (servicii conexe), respectiv un număr total de 3000 membri direcţi şi/sau indirecţi ai organizatorilor.
”Este dureros că un Târg al mireselor a amânat acţiunea noastră de protest din aceste zile pentru data de 3 şi 4 aprilie. Primăria nu ne-a autorizat să participăm cu 7.000 de maşini şi 13. 000 de oameni ci numai cu 2.000 de maşini şi 3.000 de membri’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, Confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional, din care fac parte patronatele organizatoare ale acţiunii de protest.
Participanţii la acţiunile de protest cer eliminarea activităţilor ilegale de către organele abilitate, fiecare taximetrist autorizat să execute această activitate numai şi numai pe raza şi localitatea de autorizare; introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaţilor a votării modificărilor Legii 38 /2003, modificări care reglementează, mai clar şi mai explicit, activitatea de taximetrie, proiect aprobat de membrii Comisiei de industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, deputaţi care au dat un vot intrării în legalitate a celor din activitatea de taximetrie şi sancţionarea drastică a celor neautorizaţi sau care nu îşi desfăşoară activitatea în localitatea de autorizare.
‘Facem menţiunea că a fost reintrodus articolul ce reglementează activitatea neautorizată, nelicenţiată în transportul de persoane de până la 8+1 locuri. Acest articol a fost scos din OUG 34/2010 de către un parlamentar care a avut interese ca această activitate să nu poată fi amendată cu sancţiuni suplimentare, respectiv ridicarea talonului şi a plăcuţelor de înmatriculare, a dorit haos în activitatea noastră pentru ca unii să prospere şi să capete voturi pe ilegalităţi’, mai spune Ştefănescu.
Organizatorii susţin că acest protest este împotriva primarilor care şi-au permis ca, de la preluarea mandatelor în urmă cu 4 ani, să nu respecte şi să nu aplice legea 38/2003, ‘dând cu sacoşa autorizaţii pe bani sau pe interese, iar cei care le-au luat au tupeul să vină în Bucureşti şi să susţină că, ei vor să facă taximetrie în Bucureşti’.
,,Să se ducă la cei care le-au dat, în mod fraudulos şi ilegal, să le ceară favorurile înapoi. Şi noi cei din Bucureşti sau alte oraşe mari din ţară, am vrea ca vara să facem taximetrie la mare şi iarna la munte’, susţine Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.
Totodată, organizatorii mitingului solicită public autorităţilor în drept, respectiv DNA şi Parchetul General, să dea curs tuturor sesizărilor înregistrate şi să ia măsurile legale ce se impun împotriva tuturor primăriilor care au eliberat autorizaţii taxi nerespectând legea.
‘Dacă acest Act normativ nu va fi aprobat în forma supus votului Camerei Deputaţilor, organizaţiile patronale vor trece la măsuri de protest mai dure’, se menţionează în comunicat.
Cele trei patronate anunţaseră iniţial organizarea mitingurilor în perioada 28-29 martie 2012, între orele 10.00 – 14.00, în Piaţa Constituţiei din Capitală, dar acţiunea a fost amânată ‘deoarece Primăria Capitalei nu a dat autorizaţie pentru desfăşurarea protestelor, chemând, miercuri, organizatorii la Comisia de autorizare a protestelor în Capitală. Motivul: în Piaţa Constituţiei se desfăşoară târgul mireselor’, precizează un comunicat COTAR