Așadar, Raed Arafat a transmis un mesaj pentru proprietarii și administratorii de pensiuni. Potrivit șefului DSU, aceștia „trebuie să înțeleagă” că „responsabilitatea principală este a lor”
Raed Arafat a transmis un mesaj pentru proprietarii de pensiuni
Potrivit șefului DSU, în ultimele 3 zile ale anului trecut, au fost controlate peste 500 de amplasamente. Astfel, au fost închise 10 locații (n.red hoteluri, pensiuni etc) în mai multe județe. În momentul de față, controalele continuă.
„În ultimele 3 zile ale anului trecut, au fost controlate peste 500 de amplasamente, au fost închise 10 – hoteluri, pensiuni etc – în mai multe județe. Acum, controalele continuă. După Anul Nou, s-au mai închis 6 de către ISU în diferite județe. Controalele vor continua. Ce insist la ele foarte mult. Noi vorbim de autorizație. Are sau nu, am zis-o de mai multe ori – autorizația nu previne incendiul, reduce riscul și asigură că toate măsurile pentru reducerea riscului există. Cu toate astea, un incendiu poate să aibă loc. Dacă ai autorizație, înseamnă că ai sistem de alarmă funcțional, ai sistem de stingere dacă se impune la amplasamentul respectiv funcțional – înseamnă că dacă e fum oamenii aud și evacuează la timp. Dacă nu le ai pe astea – cum s-a întâmplat să nu funcționeze sistemul de alarmare la «Ferma Dacilor». Cei care erau acolo, când s-au trezit că e un incendiu la mansardă, era prea târziu. Asta a fost una din probleme”, a declarat Raed Arafat, conform Digi24.
Mesajul șefului DSU a venit în urma incendiului de la „Ferma Dacilor”, unde mai multe oameni și-au pierdut viața.
Premisele închiderii existau în 2019
De asemenea, specialistul a ținut să amintească că un pompier controlează și închide doar când este de închis. Premisele închiderii existau în 2019, în conformitate cu Hotărârea 915.
„Din punctul nostru de vedere, oamenii care rulează aceste activități – administrator, proprietar – trebuie să înțeleagă că responsabilitatea principală este a lor. Pompierul vine și face controlul, constată. Dacă e de închis, trebuie să închidă. Asta a fost greșeala la «Ferma Dacilor» care a dus și la lanțul plecărilor și toate aceste aspecte, pentru că nu s-a închis când trebuia închis. Pentru asta se redeschide un dosar la Parchet. Pentru că în 2019 premisele închiderii erau acolo în conformitate cu Hotărârea 915. Nu l-au închis. Dar, în alte situații merge pompierul acolo, vede că situația e perfectă, pleacă, controlul e OK, peste două zile ți se defectează centrala de alarmare. Tu ești acolo permanent, pompierul poate că vine peste 6 luni. Ți se întâmplă un incendiu peste o săptămână și începem să spunem că pompierul nu a luat măsuri. Nu, proprietarul n-a luat măsuri”, a mai spus Arafat.
Guvernul va veni cu măsuri suplimentare
Specialistul a dezvăluit apoi că Guvernul va veni cu măsuri suplimentare. Cea mai importantă dintre ele îi vizează în mod direct pe proprietari sau administratori. Aceștia au obligația să anunțe ISU județean într-un timp limită, atunci când observă că s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță.
„Acum, asta încercăm. Este un grup de lucru, după o discuție cu domnul ministru Predoiu. S-a decis să-l facem până la sfârșitul acestei luni, să venim cu măsuri suplimentare. Cea mai importantă măsură pe care o vom propune e următoarea: tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean. Se știe că ți s-a defectat centrala de alarmare, sistemul de stingere, ți s-a blocat o cale de ieșire, tu trebuie să anunți astea.
În al doilea rând, dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi. Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul. Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii. Noi mergem cu propunerea, domnul ministru o să ia propunerile noastre de la grupul de lucru care include mai multe instituții, nu numai situațiile de urgență, se va discuta în Coaliție, la Guvern, se va decide. Merge pe linie de OUG sau pe propunere legislativă care să treacă prin Parlament?”, a conchis Arafat.
În momentul de față, au fost detașați în țară inspectori în județele care atrag mai mulți turiști, potrivit dezvăluirilor făcute de șeful DSU.