După doi ani marcați de pandemie, Spania se pregătește pentru prima sa vară fără restricții. Cu toate acestea, țara se confruntă cu un ultim obstacol: lipsa de ospătari.
Mult aşteptata redresare a sectorului turismului și ospitalității din Spania trebuie să facă față ultimului obstacol care se traduce prin dificultatea de a găsi ospătari. Se estimează că turismul spaniol va crește, dar lipsa personalului de pe piețele europene pune probleme acestui sector.
Lipsă acută de personal
„Proiecțiile – spune Juan José Blardony, președintele asociației Hostelería Madrid – spun că turismul va crește și că avem nevoie de mai mult personal. Însă când mergem pe piețele muncii și căutăm noi angajați, se întâmplă să nu găsim profesioniști calificați pentru a lucra în bucătărie, sau a servi la mese”.
Sectorul hotelier ar avea nevoie de alţi 50.000 de lucrători în 2022 pentru a face față cererii în creștere, dar deficitul de forță de muncă afectează toate sectoarele economiei. În ciuda faptului că se caută angajați pe piețele de muncă din Europa, lipsa candidaților este o tendință la nivelul Blocului comunitar.
„Lipsa candidaților pentru anumite locuri de muncă – spune jurnalistul Jaime Velazquez – este o tendință comună în Europa și în lumea industrializată. În acelaşi timp, Spania are și una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Uniunea Europeană: trei milioane de spanioli nu au un loc de muncă și cu toate acestea continuă să nu se prezinte la interviuri”.
Marile demisii
După pandemie, milioane de muncitori din Statele Unite au renunțat la locul de muncă, un fenomen cunoscut sub numele de „marile demisii”: în practică, oamenii caută locuri de muncă mai semnificative și mai bine plătite.
„Flexibilitatea și beneficiile colaterale pe care le oferă munca – spune Juanvi Martínez, director executiv Mercer Consulting – joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de luarea deciziilor. Este vorba despre a înțelege dacă munca pe care o desfăşor se poate integra în stilul meu de viață, și nu invers”.
Pisica care își mușcă propria coadă
În Spania, 165.000 de lucrători din sectorul hotelier și restaurante beneficiază de indemnizații de șomaj: fapt care sugerează că nu consideră că actualele oferte de locuri de muncă ar fi suficient de interesante, sau că pur și simplu sunt dispuși să-şi schimbe sectorul de activitate.
În locul „marilor demisii” din Spania – reiterează Martinez – ar trebui să vorbim de „o mare rotaţie”, deoarece vedem că lucrătorii își schimbă voluntar activitatea în căutarea unor condiții de muncă diferite”.
În următorii câțiva ani, economia spaniolă va crea 700.000 de noi locuri de muncă, care vor rămâne însă vacante, potrivit Euronews.