Poliția a deschis o anchetă pentru abuzul împotriva unei pisici

Polițiștii din Constanța au deschis o anchetă după ce imagini cutremurătoare cu o pisică rănită grav de o petardă aprinsă în gura sa au fost publicate online. În urma acestui incident, autoritățile cercetează infracțiunea de „rănirea, cu intenție, a animalelor”, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor.

„În urma vizionării unor imagini apărute în spaţiul public la data de 3 ianuarie, referitoare la rănirea unei pisici care ar fi suferit vătămări din cauza aprinderii unei petarde în cavitatea bucală, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa – Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii de Mediu s-au sesizat din oficiu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de rănirea, cu intenţie, a animalelor, potrivit Legii 205/2004 privind protecţia animalelor”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Imaginile inițiale au fost distribuite pe grupul de Facebook Oana’s Homeless Street Paws, care a relatat că pisica a fost adusă la organizație cu maxilarul distrus, corneea unui ochi arsă și cerul gurii fracturat și carbonizat. În prezent, animalul este stabil.

Iată câteva imagini cu pisica respectivă înainte de a fi chinuită în acest mod barbar.

Din păcate, incidentul nu este singular zilele acestea. Un al doilea caz, în care o pisică a fost rănită în același mod, a fost raportat ulterior la Călărași.

Pisica a ajuns la ONG-ul Homeless Animal Hospital cu maxilarul explodat, corneea unui ochi arsă și cerul gurii fracturat și negru de la funingine. Din păcate, animalul și-a pierdut viața.

Legea și sancțiunile pentru cruzimea față de animale

Legea 205/2004 privind protecția animalelor stabilește cadrul legal pentru responsabilitățile deținătorilor de animale.

Conform acestui act normativ, proprietarii au obligația să adopte un comportament lipsit de brutalitate față de animale, să le asigure condițiile esențiale pentru îndeplinirea scopului în care sunt crescute și să evite abandonarea sau alungarea lor.

Pentru abateri mai puțin grave, cum ar fi lipsa de îngrijire adecvată, proprietarii de animale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei. Printre faptele sancționabile se numără:

  • Neasigurarea unui adăpost corespunzător, a hranei și apei suficiente, a libertății de mișcare și a asistenței medicale necesare.
  • Abandonarea sau alungarea animalelor care depind de îngrijirea omului.
  • Utilizarea de animale în spectacole, expoziții sau alte activități care le provoacă suferință fizică sau psihică.
  • Administrarea substanțelor de dopaj animalelor folosite în competiții sportive.
pisica
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Infracțiuni și pedepse penale

Faptele de cruzime extremă sau cu intenție pot atrage răspunderea penală, astfel:

Între 6 luni și 3 ani de închisoare sau amendă pentru:

  • Intervenții chirurgicale necurative, cum ar fi secționarea corzilor vocale sau ablația ghearelor.
  • Utilizarea animalelor vii pentru antrenarea altor animale sau pentru a le controla agresivitatea.

Între 1 și 5 ani de închisoare sau amendă pentru:

  • Rănirea intenționată a animalelor.
  • Folosirea tranchilizantelor în alte scopuri decât imobilizarea animalelor.

Între 2 și 7 ani de închisoare sau amendă pentru:

  • Uciderea intenționată și fără drept a animalelor.
  • Organizarea de lupte între animale sau cu animale.

Poliția continuă investigațiile pentru identificarea tuturor celor responsabili în cazurile mai sus menționate, iar organizațiile de protecție a animalelor fac apel la comunitate pentru a raporta astfel de acte inumane.