Hackerii, câștiguri record în ultimii doi ani
Un raport al Europol indică faptul că milioane de persoane din întreaga Uniune Europeană au fost victime ale infractorilor cibernetici, o mare parte dintre acestea fiind români. Totuși, principalele victime sunt companiile, care pot aduce unei singure grupări de hackeri câștiguri de sute de mii de euro.
Milioane de victime din întreaga Uniune Europeană au pierdut sume considerabile de bani, care au ajuns în conturile infractorilor cibernetici, aceștia găsind metode din ce în ce mai ingenioase pentru a păcăli autoritățile.
Una dintre metodele folosite implică reclame care atrag tot mai mulți oameni în capcană, promițând câștiguri rapide și ușoare. Victimele sunt convinse să depună sume mici de bani, cu speranța unor câștiguri ulterioare de sute de ori mai mari, însă aceste promisiuni sunt doar înșelătorii.
Hackerii obțin profituri semnificative și de la companii, pe care le țintesc tot mai frecvent. Ei reușesc să pătrundă în bazele de date ale marilor firme, furând informații esențiale și solicitând ulterior răscumpărare.
Prin astfel de cereri de răscumpărare, infractorii cibernetici și-au umflat conturile cu sute de mii de euro de la fiecare companie vizată.
În cazul unei singure grupări de infractori cibernetici, aceștia au reușit să obțină peste 100 de milioane de euro. Această rețea includea numeroși hackeri din întreaga Uniune Europeană, dar a fost în cele din urmă destructurată de autoritățile europene.
Banca Transilvania a emis un avertisment pentru clienții săi
Amintim că recent, Banca Transilvania a emis un comunicat important pentru toți clienții săi, evidențiind necesitatea unei vigilențe sporite în fața atacurilor cibernetice, care s-au intensificat recent.
Clienții care dețin conturi și carduri la Banca Transilvania sunt sfătuiți să fie foarte atenți la campaniile de phishing și la reclamele înșelătoare care circulă pe rețelele de social media.
„Îmbunătățește-ți viața investind (o anumită sumă) în BT” / „Cel mai bun program pentru a genera venituri cu un depozit minim” – acestea sunt doar două din reclamele false care au putut fi găsite pe internet în ultima perioadă.
Recent, multe persoane au raportat incidente în care au fost anunțate că au primit colete pe care nu le-au comandat și li se cerea să plătească diverse taxe. Acestea sunt tactici folosite în campanii de phishing, prin care infractorii încearcă să înșele și să fraudeze oamenii. Mai multe puteți citi aici.