Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România care e aproape imposibil de depistat

pensii, bani

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Te-ar putea lăsa fără economii! Descoperă cum un simplu apel telefonic poate deveni un coșmar financiar. O bătrână din Botoșani a fost victimă a acestei înșelătorii.

La Botoșani, o femeie de 63 de ani a fost convinsă facă un împrumut către un presupus funcționar bancar

Femeia a fost convinsă să contracteze un împrumut și să transfere suma obținută. Victima a reușit să trimită doar o parte din bani înainte de a realiza că este înșelată și de a alerta poliția.

Totul a început cu un telefon în care un bărbat, care se dădea drept funcționar bancar, i-a spus femeii că i-a fost aprobat un împrumut pe care, de fapt, nu-l solicitase.

Deși femeia a explicat că nu a cerut niciun credit, acesta a insistat că ar putea fi victima unei fraude. I-a cerut să îi ofere datele personale și bancare pentru a putea raporta presupusa fraudă și a recupera eventualele sume pierdute.

Astfel, femeia a fost determinată să contracteze un împrumut real de peste 90.000 de lei. Apoi, să transfere suma în contul indicat de apelant. Din cauza unei defecțiuni la bancomat, ea nu a reușit să trimită întreaga sumă solicitată, reușind să transfere doar aproximativ jumătate din total.

A doua zi, individul care se dădea drept funcționar bancar a contactat din nou femeia, insistând să trimită întreaga sumă solicitată. În acel moment, femeia a început să suspecteze că ceva nu este în regulă și a decis să contacteze poliția, transmite site-ul Observator.

SURSA FOTO: Dreamstime

Polițiștii au demarat imediat o anchetă și au deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Oamenii legii ne sfătuiesc să nu răspundem la astfel de solicitări, să nu oferim datele personale și bancare celor care le cer prin telefon și să contactăm banca pentru verificări suplimentare.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o schemă de înșelătorie online

Într-un alt tip de înşelătorie, utilizatorilor li se promit câștiguri în schimbul acordării de like-uri la videoclipuri pe YouTube. Campania începe prin mesaje pe WhatsApp și are ca scop furtul de date personale și financiare.

Escrocii trimit mesaje de pe numere necunoscute, adesea cu prefixe din țări africane, oferind câștiguri rapide pentru like-uri la videoclipuri pe YouTube. După primul contact, victimele sunt rugate să furnizeze date personale, precum numărul de WhatsApp, vârsta, ocupația, numele complet și informațiile bancare.

Ulterior, victimele primesc instrucțiuni pentru a da like și a se abona la videoclipuri, fiind cerute capturi de ecran ca dovezi. După trimiterea acestora, sunt îndrumate să descarce Telegram pentru a discuta detaliile plății cu un reprezentant fals al „companiei”.

După finalizarea acestui proces, victimele primesc o plată simbolică de 30 de lei, dar li se promit câștiguri mai mari dacă investesc în continuare. În acest moment, escrocheria devine mai periculoasă: victimele sunt atrase într-un grup VIP și li se promit profituri mari în schimbul unor taxe adiționale, între 100 și 5.000 de lei.

După ce plățile sunt efectuate, atacatorii întrerup comunicarea și blochează victimele.