Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, românii care consideră că au primit facturi prea mari ar trebui să facă plângere la ANPC, Consiliul Concurenței sau chiar în instanță. În cazul în care nu fac acest lucru și nu-și plătesc factura, riscă să fie executați silit sau chiar să fie evacuați din casă.

„Sunt trei pași pe care îi face creditorul. Mai întâi se face poprire pe salariu sau pe pensie, apoi poprire pe conturile bancare, iar dacă nu se acoperă suma urmează să pună în executare casa și urmează să te evacueze. Până în 15 martie nu au voie să evacueze, dar după 15 martie nu va mai putea să-i oprească nimeni.

Ce pot face oamenii este să formuleze plângeri la ANPC, dar mai ales acțiuni în instanță care să tindă la eliminarea din contracte a acelor regularizări, a tuturor clauzelor abuzive care fac ca factura să fie abuzivă. Să înghețe efectele contractului. Dacă nu fac asta, riscul ca oamenii să fie executați silit sau chiar să fie evacuați din casă este foarte mare”, a spus avocatul la România TV.

Ședință de Guvern online pentru îndreptarea unei erori la Ordonanță

Amintim că, Guvernul s-a reunit, miercuri după-amiază, într-o şedinţă în format online, pe agendă figurând îndreptarea unei neconcordanţe între corpul ordonanţei de urgenţă privind noile măsuri de sprijin în domeniul energiei, adoptată marţi, şi anexa actului normativ.

Potrivit unei informări a Guvernului, tema şedinţei de guvern de miercuri este: „îndreptare eroare materială – neconcordanţă între conţinutul corpului principal şi anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul şedinţei Guvernului din 25 ianuarie 2022”.

„Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus maximum zece la sută de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc”, se precizează în informare.

Guvernul a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă prin care a introdus noi măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici şi noncasnici.