Cu cotaţii în uşoară scădere în perioada recentă, cauzate de aprecierea temporară a dolarului, aurul are şanse să revină puternic pe creştere anul acesta dacă în SUA se reaprinde inflaţia.
Cât de utopică este o cotaţie a aurului de peste 1.000, 2.000, sau chiar 5.000 de dolari pe uncie? Analişti ai pieţelor financiare internaţionale avansează astfel de preţuri ca fiind foarte posibile în viitorul nu foarte îndepărtat, deşi ar însemna o creştere de câteva ori a cotaţiilor actuale, care se învârt în jurul a 950 de dolari pe uncie.
Principalul argument al celor care anticipează o astfel de revenire a aurului este pericolul aprinderii inflaţiei în Statele Unite ale Americii, dar şi teama că va urma o depreciere a dolarului, în condiţiile în care statul american se confruntă cu dificultăţi în finanţarea deficitelor uriaşe. Intermediarii din bursele de mărfuri includ frecvent, în mesajele publicitare, referiri la guvernul american: „Cumpără aur acum! Guvernul american împrumută sume uriaşe din China şi Japonia. Toate aceste trilioane de dolari tipărite vor conduce la o inflaţie uriaşă!“
„Aurul va creşte anul acesta, în condiţiile în care investitorii caută un refugiu faţă de căderea dolarului“, a declarat Michael Lewis, şeful departamentului Commodities Research din Deutsche Bank, citat de Bloomberg. În opinia sa, la creşterea cotaţiilor aurului vor contribui, mai ales pe termen scurt, atât nivelul dobânzilor, cât şi cursul de schimb. Dobânzile anunţate de băncile centrale au coborât la niveluri record, făcând plasamentele monetare prea puţin interesante pentru investitori.
O recentă reducere, la 1%, a fost operată de Banca Centrală Europeană, în timp ce Rezerva Federală Americană (Fed) deja nu mai are loc de scădere pentru dobânda la dolar. Randamentele mici la plasamentele monetare fac mai puţin atractiv dolarul, iar slăbiciunea cursului de schimb ridică preţul aurului. Aceasta, în condiţiile în care investitorii sunt ţinuţi departe şi de alternativa plasării banilor în acţiuni, din cauza volatilităţii pieţelor de capital în această perioadă.
Chiar dacă săptămâna trecută a avut câteva zile de scădere uşoară, pe fondul unei aprecieri temporare a dolarului, aurul s-a scumpit, de la începutul anului, pe pieţele financiare internaţionale, cu aproape 10%. De la jumătatea lunii ianuarie, creşterea cotaţiei futures depăşeşte chiar 18%.
Recuperare la alte metale preţioase
Creşterea pare modestă în comparaţie cu avansul de circa 30% înregistrat de preţul argintului şi de peste 20% la platină şi paladiu. În realitate, este o performanţă remarcabilă în condiţiile în care urmează unei evoluţii bune în 2008, perioadă în care celelalte metale preţioase au înregistrat un declin al cotaţiilor, iar acum au pur şi simplu mai mult de recuperat.
Menţinerea cotaţiei pe creştere arată şi mai bine cât de ridicat este interesul investitorilor pentru plasamente de refugiu în aur dacă ţinem cont de faptul că o componentă a cererii, cea venită din partea bijutierilor, s-a diminuat dramatic în ultima perioadă. Cu mult mai multe utilizări industriale decât aurul, celelalte metale preţioase au preţul mult mai vulnerabil la problemele diverselor industrii în perioade de recesiune.
Decizii emoţionale
Văzut ca plasament de refugiu în perioade instabile, aurul are cotaţia legată strâns de evoluţia cursului de schimb. Mulţi analişti consideră că, la actualele preţuri, metalul preţios este deja supraapreciat faţă de dolarul american şi logica spune că poate fi loc de o corecţie în perioada următoare. Experienţa trecutului arată însă că aurul este capabil să aprindă mai mult pasiunea decât raţiunea investitorilor. Reacţiile emoţionale ale acestora la oscilantele previziuni de agravare a crizei financiare nu au făcut decât să ridice cotaţiile aurului, iar menţinerea temerilor că ce e mai rău abia de acum urmează face plauzibilă revenirea preţurilor în apropierea nivelului record, de peste 1.030 de dolari pe uncie, atins în primăvara anului trecut.
955 dolari era, săptămâna trecută, cotaţia futures pentru uncia de aur cu livrare în luna august, la bursa de mărfuri din New York
18% a fost creşterea cotaţiei futures pentru uncia de aur, de la jumătatea lunii ianuarie şi până în prezent, creştere stimulată parţial de efectele recesiunii globale
Ce ridică preţul aurului
– inflaţia ridicată
– deficitele bugetare uriaşe
– deficitele mari de cont curent
– deprecierea dolarului
– volatilitatea pieţelor de capital
– instabilitatea geopolitică
– actele de terorism
– problemele din lumea a treia
Scade cererea de aur pentru bijuterii
India Este cea mai mare piaţă pentru aurul destinat bijuteriilor. Potrivit World Gold Council, cererea acestei ţări a scăzut cu 83% în primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut.
China O altă piaţă importantă pentru aurul destinat bijuteriilor a înregistrat totuşi o creştere a cererii, de 3% în primul trimestru din 2009, pusă de analişti mai mult pe seama cumpărărilor speculative, în aşteptarea creşterii preţurilor.
Scăderea globală a cererii de aur pentru bijuterii a fost de 24% în primul trimestru, sub nivelul celei înregistrate în India.
Industrie Sectorul electronicelor şi cel industrial au avut o scădere a cererii de aur chiar mai mare decât piaţa bijuteriilor: 30% în trimestrul I din 2009.
Cererea totală de aur a înregistrat însă o creştere de peste 38% în volum şi de 36% în valoare (la aproape 30 miliarde de dolari), în ciuda scăderii pieţei bijuteriilor.
Producţia minelor de aur a crescut cu 2,9%, de la 544 tone, la 560 tone în trimestrul I, iar vânzările băncilor centrale au scăzut cu 55%, de la 77 de tone, la 35 de tone.