„Noi, oamenii, existăm de cel puțin 300.000 de ani. Aproape majoritatea ( 97%) acesteri perioade omenirea a petrecut-o ca vânători-culegători într-o lume periculoasă.

Avertisment crunt pentru omenire

Cu toate acestea, doar în ultimele două sau trei secole oamenii au dat peste un set de credințe și instituții care au suprimat multe din instinctele noastre primitive, într-un mod care a încurajat apariția modernității”, spune Hannan. Adăugând că, potrivit standardelor istorice, lumea pe care o cunoaștem astăzi este „ciudat de anormală”.

În timp ce binecuvântările materiale ale modernității – cum ar fi instalațiile sanitare, aprovizionarea interminabilă și varietatea de alimente, locuințele cu podele și acoperișuri solide, iluminatul artificial, transportul mai rapid decât galopul cailor și medicamentele miraculoase – sunt ușor de observat, toate acestea, așa cum le cunoaștem astăzi, necesită o diviziune profundă a muncii, continuă Hannan.

Dar, spune tot el, această diviziune a muncii este mai puțin probabilă decât oricare dintre minunile actuale precum antibioticele, avioanele și astronauții.

„Modernitatea nu este normală; era undeva la 0,1% din timpul omului pe pământ. Motivul pentru care modernitatea nu este normală e că liberalismul – sursa diviziunii muncii și, prin urmare, a modernității – nu este normal. Noi, oamenii, nu suntem codificați genetic pentru a fi liberali”.

Prin urmare, susține Hannan, există toate motivele pentru a ne aștepta ca noi, oamenii, să revenim la norma noastră istorică – norma care se află în genele noastre.

Instinctele primitive rămân vii

Reacția la Covid-19 este o dovadă puternică acum că instinctele noastre primitive rămân vii și gata să-și restabilească dominația asupra fericitului accident care este cultura și instituțiile rezultate ale liberalismului, crede Hannan.

În urma acestor afirmații, profesorul de economie Don Boudreaux, a comentat astfel pentru AIER: Teama isterică pe care Covid a stârnit-o în așa de mulți oameni, inclusiv în cei foarte educați, cu o bază științifică și chiar cu o îndoială liberală – și nebunia cu care oamenii i-au urmat pe „liderii” care au promis protecție împotriva Covid îl determină pe Dan Hannan să spună că „2020 este începutul sfârșitului modernității”. Și că s-ar putea ca civilizația, așa cum o știm, să se sfârșească.

Brusc, în urmă cu 16 luni, am fost avertizați să nu avem încredere în străini și să nu ne implicăm comercial sau social. Brusc, acum 16 luni, am fost instruiți să nu ne vedem cu alte persoane și să-i vedem chiar și pe membrii familiilor noastre ca „purtători de moarte”.

Brusc, în urmă cu 16 luni, am fost inițiați în cultul evitării agenților patogeni; am fost îndemnați să ne comportăm ca și cum evitarea unui virus nu este doar responsabilitatea principală a fiecărui individ, ci o responsabilitate care ar trebui urmărită cu orice preț.

Brusc, cu 16 luni în urmă, umanitatea a fost încurajată să disprețuiască și chiar să cenzureze puținele persoane care au refuzat să-și abandoneze sensibilitățile liberale.

Tot brusc, cu 16 luni în urmă, ne-am prosternat panicați în fața „conducătorilor” noștri, cerșind ca ei să-și folosească cunoștințele și puterile în numele zeului numit „Știință” pentru a ne proteja de o anumită sursă a bolii, despre care se crede că e demonică.

Cu 16 luni în urmă probabil că a început sfârșitul civilizației liberale.