Coșmar imobiliar pentru unii români

Ceea ce părea a fi o locuință de vis lângă București s-a transformat într-un coșmar imobiliar pentru zeci de oameni. Aceștia au plătit câte 30.000 de euro pentru garsoniere care ar fi trebuit să fie gata de mult timp, dar nu vor fi niciodată.

Dezvoltatorul imobiliar a rămas fără bani și nu a finalizat construcția, lăsându-i pe oameni fără locuințe, dar și fără bani, transmite Digi24.

Cornelia a decis acum trei ani să cumpere o garsonieră în Popești-Leordeni. A plătit aproape 32.000 de euro, dar blocul arată exact cum arăta atunci: fără ferestre, uși sau finisaje.

După ce a realizat că lucrările nu avansează, a descoperit că imobilul este sub sechestru, la fel ca și toate bunurile dezvoltatorului. Cornelia a apelat la două cabinete de avocatură pentru a iniția un proces. Într-un scenariu optimist, ar putea recupera o parte din bani, dar procesul va dura între 3 și 4 ani.

Alte cazuri similare de persoane păgubite

Ana-Maria este o altă persoană păgubită care și-a investit toate economiile într-un apartament. Ea a aflat prea târziu că imobilul era deja în litigiu, lucru pe care notarul ar fi trebuit să-l menționeze în promisiunea de vânzare. Dezamăgiți de lipsa de comunicare a dezvoltatorului, păgubiții s-au unit pentru a înțelege de ce apartamentele deja plătite nu au fost finalizate la termen.

Aceștia au descoperit că există 38 de procese pe rol la judecătoria sectorului 3, multe execuții silite și numeroase persoane implicate în fiecare execuție, ceea ce sugerează un adevărat dezastru.

piața imobiliară
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacția dezvoltatorului imobiliar

Dezvoltatorul imobiliar susține că datoriile acumulate la furnizorii de materiale de construcție au dus la punerea sub sechestru a tuturor proprietăților sale. El afirmă că ar returna banii oamenilor, dar nu îi mai are. Acesta sugerează ca autoritățile să păstreze sechestrul de două sau trei ori valoarea datoriilor și să deblocheze unele locații pentru a putea continua activitatea.

„Aș vedea următoarea soluție: păstrați sechestrul de două ori, de trei ori contravaloarea datoriilor și deblocați-mi și mie o locație, două ca să pot să mă descurc. Eu sunt la mâna executorilor, ei să se ducă, ei să vândă, dar aș avea o rugăminte dacă tot nu mi le deblochează să le vândă la un preț corect ca să își ia oamenii banii”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

În lipsa acestei soluții, păgubiții își vor recupera banii doar după ce bunurile dezvoltatorului vor fi vândute la licitație.