Țeapă pentru șoferii care cumpără rovinietă. Rămâi fără bani pe card. Îți golesc contul

atac cibernetic, hackeri, România, siguranță cibernetică

SURSA FOTO: Dreamstime

Astăzi, dependența de tehnologie este tot mai mare, iar unii profită de aceasta pentru a obține bani pe căi ilicite. Doi bărbați și o femeie au descoperit o metodă prin care au golit conturile a zece persoane.

Trei persoane au pus la care o escrocherie online

Trei persoane au pus la cale o escrocherie prin care au golit de bani conturile a zece persoane. Aceștia au creat, fără drept, un site web denumit www.rovinietaro.ro, care imita paginile oficiale autorizate de CNAIR pentru plata taxei de drum, scrie replicaonline.ro.

Prin intermediul acestei pagini, folosind tehnici de phishing, au obținut datele bancare ale celor zece persoane, cărora le-au golit conturile realizând diverse cumpărături cu bani din conturile lor. Magistrații Tribunalului Constanța au decis începerea urmăririi penale împotriva celor trei pentru infracțiunile de fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase.

Tehnici de phishing și inginerie socială

Potrivit investigației, unul dintre bărbați a creat, fără drept, un site web denumit www.rovinietaro.ro, care imita paginile oficiale autorizate de CNAIR, folosite de conducătorii auto pentru a plăti online taxa de drum obligatorie pe drumurile naționale din România.

Utilizatorii introduceau pe acest site datele de identificare și informațiile cardurilor bancare, iar prin intermediul acestei pagini web, zece persoane au fost induse în eroare, dorind să achiziționeze taxa de drum online.

Astfel, bărbatul a obținut datele de identificare ale cardurilor și ale titularilor acestora, cu scopul de a le utiliza fără consimțământul acestora pentru a efectua tranzacții financiare frauduloase.

Cei doi bărbați implicați au efectuat 197 de tranzacții cu bani, cumpărând haine și alte accesorii de pe diverse site-uri, folosindu-se de cardurile celor păgubiți. După realizarea acestor tranzacții financiare, conform unei înțelegeri anterioare, cei doi au fost ajutați de o femeie, care, cu intenție, a apelat la serviciul de curierat DHL pentru a ridica bunurile achiziționate ilegal.

Femeia s-a recomandat sub o altă identitate, respectiv cea a persoanelor vătămate de sex feminin, efectuând mai multe apeluri telefonice către Dispeceratul DHL.

Scopul acesteia era de a redirecționa coletele către o altă destinație din țară sau de a obține numerele de telefon ale curierilor, pentru a intra în posesia bunurilor obținute fraudulos.

Mijloace de a evita escrocheriile online

Cei care comit infracțiuni cibernetice fură date și fotografii de pe site-uri autentice pentru a obține acces la informațiile utilizatorilor. Pentru o experiență mai sigură, folosește un instrument de plată cu sumă de bani limitată. Pentru a recunoaște e-mailurile de tip phishing, fii atent la semne precum solicitări urgente de informații personale, domenii suspecte, greșeli de gramatică, linkuri către site-uri false, atașamente nesolicitate, oferte prea bune pentru a fi adevărate, branding necorespunzător, solicitări de informații sensibile și salutări generice.