Problemele lui Marius Iliev continua. Managerul de la Tec Miaco a convenit cu creditorii asupra unui plan de reorganizare, dar perspectiva aparitiei unui salvator este incerta. Datoriile se ridica la 16 milioane de euro.

Concurenta, gripa aviara si importurile ieftine fac victime in industria carnii de pasare. Jucatorul Tec Miaco, unul dintre primii cinci producatori de pe piata autohtona, a primit un balon de oxigen luna trecuta, cand creditorii sai au fost de acord cu “rostogolirea datoriilor” pe urmatorii doi ani, astfel incat procesatorul sa poata sa ramana pe piata. “Avem datorii mai vechi, dar, din punct de vedere operational, firma merge bine”, spune Marius Iliev, administratorul societatii. Potrivit acestuia, exista patru companii, din care doua actioneaza pe piata autohtona, care sunt interesate sa investeasca in Tec Miaco. Compania cauta de circa doi ani un investitor pentru realizarea unei infuzii de capital, dupa ce a intrat in reorganizare judiciara pentru datorii, care, cu dobanda aferenta, se ridica azi la 16 milioane de euro.


Inca de anul trecut, societatea “a taiat” din afaceri, renuntand la fermele de crestere a porcilor de la Ulmeni si la abatorul de la Mangalia. Unele ferme de pasari, mai putin rentabile, au fost si ele inchise, iar distributia a fost limitata la zonele mai apropiate de abatoare. Abatorul de la Mangalia a fost redeschis, dupa instituirea carantinei in Dobrogea, ca urmare a declansarii febrei aviare. “Nu puteam taia puii la Crevedia, unde se afla principalul abator, pentru ca nu aveam dreptul sa scoatem pasari vii din Dobrogea”, mai arata Iliev.


Anul trecut, grupul a fost nevoit sa scada capacitatea de productie lunara de la 2.000 de tone la circa 1.500 de tone. Tec Miaco mai detine, pe langa Avicola Constanta si Avicola Crevedia, Combipra Ploiesti, un siloz cu o capacitate lunara de depoziare de 5.000 de tone de cereale. Marius Iliev si-a vandut anul trecut participarea de 45% la Tec Miaco, care apartine acum “unui grup de persoane private”, dupa cum spune acesta.


Cifra de afaceri estimata pentru acest an se ridica la circa 30 de milioane de euro. Din punctul de vedere al veniturilor, societatea a avut un an mai prost in 2004, cand cifra de afaceri s-a ridicat la 24 de milioane de euro, cu un sfert mai mica decat in 2003.


In acest an, nici piata nu este favorabila unei redresari spectaculoase a fostei firme a lui Marius Iliev. Presiunea importurilor mai ieftine din SUA si Brazilia, in special, limiteaza profiturile, in timp ce cerintele normelor europene ridica la cer costurile de productie. Abatorul din Crevedia este acreditat pentru exportul pe piata comuna europeana, insa, cu embargoul impus de europeni nu se poate exporta, deocamdata, nici un produs din carne de pasare in Uniunea Europeana.

Piata este afectata de importuri si de gripa aviara

Marii producatori incearca sa creasca organic, fara sa fie neaparat interesati de achizitii, fapt ce restrange cercul posibililor interesati de Tec Miaco. “Dezvoltam noi capacitati de productie pentru pasari, pentru a acoperi capacitatea de taiere a abatorului. Dorim ca pana in anul 2007 sa ajungem la o capacitate de productie de 50.000 de tone de carne pe an (circa 4.200 tone pe luna)”, spune Ioan Popa directorul general al Transavia, unul din primii doi jucatori de pe piata.


Mult asteptatii investitori in Tec Miaco ar putea veni doar pentru un pret mic sau pentru extinderea afacerii. Abatorul de la Crevedia, acreditat pentru export in UE, si fluxul de productie integrat ar putea fi interesante dupa aderare. Necunoscuta cea mai mare este insa gripa aviara. Orice reizbucnire a focarului va bloca importurile si va prabusi cererea interna, care, potrivit primelor estimari ale industriei, a coborat cu 50% cererea de carne de pasare in primele zile ale crizei.
Piata autohtona se ridica la circa 600 de milioane de euro si are perspective de crestere, carnea de pasare ocupand primul loc in preferintele consumatorilor romani. Marius Iliev si actionarii de la Tec Miaco nu pot decat sa spere ca apetitul romanilor pentru pui va spori in continuare. In acest fel, Tec Miaco are sanse mai mari de a-si gasi un petitor serios.



“Avem datorii mai vechi, dar, din punct de vedere operational, firma merge bine. Datoriile se ridica la 16 milioane de euro.”

Marius Iliev,

administratorul Tec Miaco





Tec Miaco are datorii de 16 milioane euro

Cifra de afaceri pe 2005 30 mil. euro

Cresterea vanzarilor fata de 2004 20%

Datorii istorice 16 mil. euro

Productie lunara 1500-1800 tone

Scaderea productiei dupa izbucnirea gripei aviare 50%

Sursa: Tec Miaco

Se opresc puii la granita?

Industria avicola vrea stoparea pulpelor americane

Confuzia domneste in privinta legii care va reduce importurile de carne de pasare. Procesatorii asteapta o reglementare, care se pare ca nu ii priveste.

Pulpele congelate, considerate subproduse peste Ocean, sunt foarte populare in Romania. Aceasta este o veste proasta pentru industria noastra, care isi vede diminuata piata cu 50%. Pentru ca se apropie intrarea in Uniunea Europeana, autoritatile au emis un ordin care interzice importurile din acele locatii neagreate de catre Uniunea Europeana. Prin acest ordin, care intra in vigoare in a doua parte a lunii decembrie, avem, practic, acelasi regim de import cu europenii.
Ce inseamna asta pentru piata noastra? Diminuarea importurilor extracomunitare, avand in vedere ca circa jumatate din abatoarele americane nu respecta regulile draconice ale Bruxelles-ului. “Este o veste buna pentru producatorii interni, care si-au aliniat capacitatile de productie la standardele impuse de UE si care concurau pe piata cu produse de calitate inferioara la preturi mult mai mici. In urma aplicarii acestei legi, consumatorii vor gasi pe raft numai produse de calitate superioara”, spune Ioan Popa, directorul Transavia.


Toate bune si frumoase, dar, stupoare, ordinul in cauza nu face referire la carnea de pasare! “Nu este inclusa carnea de pasare in ordinul 53 al Autoritatii Sanitar-Veterinare, ci doar carnea rosie, provenita de la vaci si oi”, spune Monica Dobrescu, asistent de marketing in cadrul Serviciului Agricol din cadrul Ambasadei SUA. si, intradevar, la capitolul definitii din cadrul ordinului, cuvantul “animale” se refera la mamiferele terestre, cu alte cuvinte, exclude pasarile!


Problema se complica si mai mult daca ascultam punctul de vedere al lui Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), institutia care a promovat ordinul buclucas: “Ordinul se refera la importurile de animale; bineinteles ca includem aici si pasarile”, spune Predoi.


Miza conflictului este apreciabila. Importurile ar putea ajunge la 130 de milioane de euro. Americanii si europenii joaca inca un meci pe taram romanesc.