TechAngels și-a triplat activitatea în primele nouă luni ale anului

Grupul implicat în susținerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei, a sprijinit peste 200 de start-up-uri de la începutul anului, peste 5% dintre acestea dezvoltând produse și servicii dedicate domeniului medical, în contextul actual creat de criza sanitară.

TechAngels, grupul deschis de investitori privaţi implicaţi în susţinerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei, a participat în primele nouă luni ale anului la peste 60 de sesiuni de prezentare şi pitch-uri, de trei ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de cinci ori mai intens faţă de perioada 2013-2018, conform unui comunicat transmis joi de grup.

În anul 2019, investiţiile realizate de TechAngels, în grup sau individual, au fost de peste 6 milioane de euro, în creştere de aproape patru ori faţă de anul 2017. Cifrele investiţiilor realizate până în trimestrul trei al anului 2020 nu sunt consolidate încă, dar estimările indică un nivel cel puţin asemănător cu cel de anul trecut.

În ultimii trei ani, TechAngels a investit aproximativ 10 milioane de euro, vizând peste 95 de start-up-uri din domeniul tehnologiei.

„Această intensificare a activităţii noastre este un argument pentru colaborarea cu un angel investor şi un semnal de încurajare pentru start-up-uri. Nu degeaba suntem angel investors, avem mereu în vedere şi un element de susţinere şi de încurajare a start-up-urilor, pe lângă validitatea şi viabilitatea proiectelor. La nivel european, am văzut o mobilizare similară în rândul business angels, în timp ce o parte din fondurile de tip venture capital au amânat implicarea şi au diminuat din nivelul de investiţii”, a declarat Mălin-Iulian Ştefănescu, preşedintele TechAngels.

Conform comunicatului, estimările vehiculate în mediile specializate indică o scădere de 22% a numărului de investiţii şi de 10-40% a sumelor investite, conform datelor disponibile pentru luna martie 2020 (sursa: sifted.com).

Peste 200 de start-up-uri sprijinite în acest an

De la începutul anului, TechAngels a întâlnit şi sprijinit peste 200 de start-up-uri. Dintre acestea, aproximativ 50% au dezvoltat produse şi servicii dedicate domeniului medical, inspirate de perioada dificilă determinată de pandemia de coronavirus.

„Când piaţa se dezvoltă spre mobilitate, am văzut zeci de soluţii pentru aplicaţii mobile, când tema a fost digitalizarea băncilor, au fost generate soluţii pentru acest domeniu. Din poziţia pe care o avem putem vedea atât rapiditatea cu care start-up-urile se orientează către soluţiile cerute de piaţă, cât şi modul în care această coagulare de eforturi practic generează bulgarele de zăpadă şi dezvoltă mai rapid domeniile considerate. Susţinerea start-up-urilor este importantă pentru dezvoltarea economică generală, iar faptul că investitorii au optat să se implice în continuare este un prim semn de maturitate, într-o piaţă care nu este încă foarte dezvoltată”, a spus Mălin Ştefănescu.

Până la sfârşitul anului, TechAngels mai au în vedere întâlnirea cu alte aproape 40 de noi start-up-uri.

TechAngels este un grup deschis de investitori privaţi interesaţi să susţină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România şi din regiune. În acest moment, asociaţia are un număr de 70 de membri. Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialişti din companii multinaţionale, cu experienţă extinsă pe piaţa din România şi din întreaga lume, în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea pieţelor, vânzări, marketing etc. În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat şi consiliere pentru start-up-urile selectate. În ultimii trei ani, TechAngels au selectat pentru finanţare peste 95 de start-up-uri cu sume totale de 10 milioane de euro.