"Singurul lucru care poate face să se mişte regimul (de la Teheran) este să vadă sau să simtă o ameninţare existenţială", a declarat Hammond pentru săptămânalul amintit.

"Dacă intensitatea presiunilor economice începe să se traducă prin tulburări şi manifestaţii pe străzile Teheranului care să ameninţe regimul, atunci şi-ar putea schimba atitudinea", a adăugat ministrul, menţionând că obiectivul sancţiunilor însă nu îl reprezintă schimbarea regimului. Regimul iranian "începe să se fisureze" în ce priveşte programul său nuclear, potrivit demnitarului britanic.

Occidentalii şi Israelul suspectează Teheranul că doreşte să fabrice o bombă atomică sub acoperirea programului nuclear civil, fapt dezminţit de autorităţile iraniene.

Philip Hammond a făcut aceste afirmaţii cu o săptămână înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, prevăzută pentru 15 octombrie la Luxemburg, în cursul căreia Franţa, Germania şi Marea Britanie urmează să ceară înăsprirea sancţiunilor la adresa Republicii Islamice în domeniul energetic şi financiar. Uniunea Europeană a decretat cu începere de la 1 iulie un embargo total asupra achiziţionării de petrol iranian.

"Putem foarte bine să amplificăm durerea", a avertizat ministrul britanic. "Nimeni nu îşi doreşte ca poporul iranian să sufere inutil, însă trebuie să se pună capăt acestui proiect nebunesc de a construi o bombă", a adăugat el.

Moneda iraniană a pierdut 40% într-o săptămână în faţa principalelor valute, ca urmare a unei lipse tot mai mari a devizelor, fapt ce împiedică banca centrală să susţină rialul. Lipsa acută a valutei este cauzată de sancţiunile ONU întărite de sancţiuni petroliere şi bancare impuse de europeni şi americani.

În cursul acestei săptămâni, la Teheran au avut loc manifestaţii care pe alocuri au degenerat în ciocniri violente cu forţele de ordine.
Sursa: Agerpres